Nieuws
Politie Hongkong pakt leidinggevenden prodemocratische krant op
Met een grootscheepse politie-inval en de arrestatie van vijf leidinggevenden heeft de Hongkongse krant Apple Daily donderdag een nieuwe klap gekregen. De laatste prodemocratische krant van Hongkong is een belangrijk doelwit van de door Beijing ingevoerde Nationale Veiligheidswet. In Hongkong wordt hardop over het einde van de krant gespeculeerd.
Meer dan tweehonderd agenten van de Hongkongse Nationale Veiligheidseenheid deden donderdag een inval op de redactie van Apple Daily. Journalisten moesten in de kantine blijven terwijl hun laptops werden doorzocht en geconfisqueerd. Vijf leidinggevenden werden gearresteerd, onder wie hoofdredacteur Ryan Law en uitgever Cheung Kim-hun. De bankrekeningen van Apple Daily werden bevroren en de aandelen van het moederbedrijf werden geschorst.
Volgens de politie worden de leidinggevenden verdacht van samenzweren met buitenlandse krachten, wat strafbaar is onder de vorig jaar ingevoerde Nationale Veiligheidswet. Bewijs zou onder meer te vinden zijn in dertig artikelen, waarin de krant oproept tot internationale sancties tegen Hongkong en China. Volgens een politiebron, geciteerd door Southern China Morning Post, gaat het vooral om commentaar- en opiniestukken.
‘De verdachten proberen gebruik te maken van journalistiek werk om samen te spannen met buitenlandse landen of externe elementen om vijandige acties tegen Hongkong en tegen de centrale overheid op te zetten’, aldus de Hongkongse secretaris voor veiligheid John Lee Ka-chiu. ‘We moeten onderscheid maken tussen wat de verdachten hebben gedaan en normaal journalistiek werk.’
Als laatste prodemocratische krant komt Apple Daily steeds meer in het nauw te zitten. Vorig jaar werd de 73-jarige eigenaar van de krant, mediatycoon Jimmy Lai, gearresteerd. Hij werd tot 20 maanden cel veroordeeld voor de organisatie van ‘illegale samenkomsten’, protesten waarvoor geen politievergunning was afgegeven. Daarnaast lopen aanklachten tegen hem voor inbreuken op de Nationale Veiligheidswet, en is zijn financiële steun aan de krant geblokkeerd.
Persvrijheid ondermijnd
De Hong Kong Journalists Association (HKJA) reageerde scherp op de politieactie. Volgens voorzitter Chris Yeung tonen de gebeurtenissen aan dat de Nationale Veiligheidswet de persvrijheid in Hongkong ernstig ondermijnt. Hongkong, dat na de overdracht aan China in 1997 vijftig jaar lang een eigen politiek systeem was toegezegd, was lang een baken van vrijheid in Azië. In een recente peiling gaf 99 procent van de HKJA-leden aan dat de persvrijheid er afgelopen jaar op was achteruitgegaan.
China voerde de veiligheidswet bijna een jaar geleden in om een einde te maken aan de protestgolf in Hongkong. De wet verbiedt het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten, met straffen tot levenslang. In de praktijk wordt de wet vooral ingezet tegen oppositieleden en activisten. De belangrijkste kopstukken van de prodemocratische beweging zitten vast of zijn naar het buitenland uitgeweken.
Begin deze maand werd ook al één van de organisatoren van de jaarlijkse herdenking van het neergeslagen Tiananmenprotest op 4 juni 1989 in Beijing gearresteerd. Chow Hang Tung, vicevoorzitter van de Alliantie voor Patriotische Democratische Bewegingen in Hongkong, organiseert jaarlijks de herdenking van het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989. Die herdenking was dit jaar voor het tweede jaar op rij verboden in Hongkong.
In een brief aan de lezers stelde Apple Daily dat het slachtoffer was van een ‘gerichte aanval van het regime’, maar dat het personeel ‘op zijn post zou blijven en tot het einde zou vechten’.