Politie helpt eenzaam bejaard stel met gezelschap en een bord pasta

Het was een avond als alle andere voor de Italiaanse politie, zij het een warme. Vier agenten gingen vorige week af op een oproep over gehuil en geschreeuw in een appartementencomplex in de Romeinse wijk Appio. Het eindigde anders dan anders: met twee borden pasta en een online charmeoffensief van de politie.

Jarl van der Ploeg
Agenten hebben gekookt voor Michele en Jole. Beeld Politie Rome
Agenten hebben gekookt voor Michele en Jole.Beeld Politie Rome

De beheerder van het lokale facebookaccount van de politie deed - niet gehinderd door ambtelijk taalgebruik - verslag van wat er die avond gebeurde. 'Soms smelt de eenzaamheid, en komen de tranen. Vooral op zwoele zomeravonden zoals vanavond, wanneer de buren op vakantie zijn, en de stad leeg achterblijft', aldus het bericht dat inmiddels 66 duizend likes, duimpjes en hartjes heeft verzameld en bovendien een kleine 30 duizend keer is gedeeld.

Het bericht gaat over Jole (89) en Michele (94), een broos Italiaans echtpaar dat aan huis is gekluisterd. 'Normaal houdt de televisie de twee gezelschap, maar dit keer liep het anders', schrijft de politie. Toen het avondjournaal melding maakte van mishandeling in een kinderdagverblijf, begon Jole opeens te huilen; zo hard dat buurtgenoten het alarmnummer belden.

'Toen we binnenkwamen, zagen we dat Jole en Michele geen slachtoffers waren van oplichting, zoals zo vaak gebeurt bij ouderen. Ook was er geen sprake van inbraak of een andere misdaad. Nee, ditmaal hadden we een veel moeilijkere taak', aldus de politie. 'Er waren twee eenzame zielen die gezelschap nodig hadden.'

In het sterk vergrijzende Italië worden opa en oma niet zomaar in een bejaardentehuis achtergelaten - een onbegrijpelijk en vooral harteloos Noord-Europees gebruik, zo is de nog altijd heersende opvatting. De familie neemt de zorg op zich, óf er wordt een, meestal Roemeense, badante ingehuurd om bij de senior(en) in te trekken. Het gevolg is dat de beschikbare thuiszorg en verpleeghuizen schaars zijn, net als het publieke geld om die hulp te bekostigen. Het zijn de kinderloze ouderen die daarvan steeds vaker de dupe worden.

De vier Romeinse agenten zagen dat het echtpaar zichzelf ernstig aan het verwaarlozen was. Hun gebrek aan vrienden, in combinatie met al het nieuws op tv over oorlogen en andere misère, was hun teveel geworden, legden ze later uit.

Agenten hebben gekookt voor Michele en Jole. Beeld Politie Rome
Agenten hebben gekookt voor Michele en Jole.Beeld Politie Rome

Er was bovendien nauwelijks fatsoenlijk voedsel in huis, op een schaaltje verschraalde druiven na. In afwachting van een ambulance besloten de agenten daarom een pan water op te zetten. 'Twee borden met pasta, boter en kaas. Niets speciaals, op één onmisbaar, maar vaak vergeten ingrediënt na: medemenselijkheid.'

Ook de Nederlandse politie lijkt het gebruik van sociale media als wapen in het voortdurende charmeoffensief steeds beter onder de knie te krijgen. Wellicht als positieve tegenhanger van de af en toe uitlekkende geweldsfilmpjes, opgenomen door omstanders, die het imago van de Nationale Politie keer op keer een knauw bezorgen.

Zo was er deze zomer de Twentse politieagent die via het Instagram-account van de politie in Enschede liet ziet hoe leuk hij met buurtkinderen aan het voetballen was. En er waren de Zwolse agenten die afgelopen april, al twitterend, een shoarmaschotel wegbrachten toen de gevallen koerier in de ambulance zat. Twee agenten uit Eindhoven namen een trotse selfie nadat ze net het ontbijt van vijf kinderen hadden gemaakt, wier moeder op dat moment met spoed richting ziekenhuis werd gebracht.

Alle dienders konden een fikse online complimentenstroom tegemoet zien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden