Politie: Heerlen centrum van mensensmokkel

Grote aantallen illegalen hebben volgens de politie de afgelopen jaren tijdelijk onderdak gekregen in het asielzoekerscentrum in Heerlen om te worden doorgesmokkeld naar Scandinavië....

Alleen al tijdens de laatste week van het rechercheonderzoek zijn volgens de politie 75 mensen vanuit Italië via Heerlen naar Scandinavië gesmokkeld. De meesten moesten tweeduizend dollar (ongeveer vierduizend gulden) per persoon betalen. Een aantal vrouwen, met name uit het voormalige oostblok, is teruggevonden in de Amsterdamse prostitutie.

Het totale aantal gesmokkelde mensen moet volgens de politie 'aanzienlijk' zijn. Woordvoerder Wilting van de Amsterdamse politie verwacht nog meer aanhoudingen, omdat het onderzoek nog niet is voltooid.

Een Irakees-Koerdische asielzoeker in het opvangcentrum in Heerlen wordt beschouwd als de leider van de smokkelbende. Hij is inmiddels gearresteerd, samen met 43 andere vluchtelingen. De man stond in het opvangcentrum bekend als een 'niet gemakkelijk persoon in de omgang'. Asielzoekers van dezelfde bewonersafdeling zeiden gisteren niets van zijn praktijken te hebben gemerkt.

De 620 asielzoekers in Heerlen zijn ondergebracht in een voormalig klooster en in 85 stacaravans. Ook de leiding van het opvangcentrum heeft nooit signalen van mensensmokkel opgevangen. 'Het is hier een groot dorp', zegt directeur E. van Buul. 'Je kunt onmogelijk iedere bezoeker controleren, en evenmin het doen en laten van alle bewoners.'

Bezoekers van de bewoners van het opvangcentrum moeten zich altijd bij de receptie legitimeren. Hoe vaak dat niet gebeurt, zegt Van Buul niet te weten. Maar hij weet wel dat er geen grote groepen illegalen waren gehuisvest op het terrein, zoals de Amsterdamse politie beweert. 'We zijn beslist geen doorvoerhaven. Alle woonruimtes zitten vol. Als daar grote groepen vreemdelingen bij zouden zitten, hadden de officiële bewoners dat ongetwijfeld doorgegeven.'

Niettemin wil Van Buul de controle met extra camera's verscherpen. Veel meer zegt hij niet te kunnen doen. 'Het asielzoekerscentrum is geen gevangenis, maar een gewone woonomgeving. Extra kamercontroles zullen niks uithalen, omdat we die altijd moeten aankondigen. We mogen de woonruimtes alleen inspecteren met toestemming van de bewoners.'

Volgens woordvoerder De Bruin van het landelijke parket van het OM heeft de bestrijding van mensensmokkel prioriteit gekregen vanwege het omvangrijke karakter ervan. Vorig jaar werden in Nederland 227 mensen voor deze misdaad aangehouden. In 1997 waren dat er 139 en in het jaar daarvoor nog 89.

Eerder dit jaar heeft een rechercheteam van de politie Noord- en Oost-Gelderland zestien mensen uit West-Afrika aangehouden wegens handel in minderjarige asielzoeksters. De meisjes verdwenen onder verdachte omstandigheden uit asielzoekerscentra voor minderjarigen in Lochem en Nunspeet.

De hoofdverdachte van de smokkelorganisatie kreeg een celstraf van negen jaar opgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.