Politie heeft relschoppers Slotervaart in beeld

De politie heeft de groep jongeren die de afgelopen dagen relletjes schopten in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart in beeld. Dat zei burgemeester van de hoofdstad Job Cohen woensdag....

ANP

Hij wees erop dat het echter niet eenvoudig is om aanhoudingen te verrichten. De politie moet namelijk precies weten wie zich schuldig heeft gemaakt aan welke strafbare feiten. ‘Je moet een goede verdenking hebben. Ik hoop dat het lukt.’ Vooralsnog heeft de politie geen relschoppers kunnen arresteren.

Twintig tot dertig jongens, overwegend van Marokkaanse afkomst, staken maandagavond een auto in brand en gooiden de ruiten van het politiebureau op het August Allebéplein in. Dinsdagmiddag sneuvelden de ramen van een televisiebusje, ‘s avonds gingen twee andere auto's in vlammen op.

Aanleiding voor de ongeregeldheden was de dood zondag van de 22-jarige Marokkaan Bilal B. Een vrouwelijke brigadier schoot hem neer in het bureau op het August Allebéplein, nadat hij haar en een collega met een mes had gestoken.

Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch van Slotervaart zei woensdag dat het tijd is voor een hardere aanpak van jongeren die overlast veroorzaken. Hij wil ‘een steviger optreden tegen een groep die de straat terroriseert en lak aan alles heeft.’ Cohen zei dat hij en de politie het met Marcouch eens zijn. Volgens hem is er ook al sprake van een strengere benadering. ‘De politie zit erbovenop.’

De Amsterdamse burgemeester bezocht woendag de twee neergestoken agenten, die nog in het ziekenhuis liggen. Ook ging hij langs bij het politiebureau op het August Allebéplein.

Het personeel dat daar normaal werkt, ging woensdag voor het eerst weer aan de slag. De afgelopen dagen werd het bureau bemand door agenten uit andere delen van de stad.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft het onderzoek naar de fatale schietpartij overgenomen van het parket in de hoofdstad. Daartoe heeft de hoofdofficier van justitie in Amsterdam besloten. Volgens hem is het ‘wenselijk om juist in dit soort zaken een grotere afstand te creëren tussen het OM, dat een oordeel vormt, en het betreffende politiekorps.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden