Politie Groningen extra alert bij meldingen over Vindicat-huizen en de sociëteit

De Groningse politie is extra alert bij meldingen over Vindicat-huizen en de sociëteit van de vereniging. De studentenvereniging kwam het afgelopen jaar veelvuldig in opspraak. Dat leidde tot een reeks serieuze bedreigingen aan het adres van het corps. Ook is er brand gesticht bij een Vindicat-huis.

Maud Effting en Kaya Bouma
Studentenvereniging Vindicat in Groningen. Beeld anp
Studentenvereniging Vindicat in Groningen.Beeld anp

De politie heeft daarom de Vindicathuizen en de sociëteit van Vindicat in kaart gebracht. Als er een melding binnenkomt over een van deze adressen, weet de meldkamer direct dat het om een locatie van het corps gaat. 'Daardoor kunnen we extra snel reageren', aldus een woordvoerder.

Stijn Derksen, tot september rector van Vindicat, vertelt over de bedreigingen in een interview dat de Volkskrant morgen publiceert. Die begonnen toen vorig jaar oktober bekend werd dat een aspirant-lid van het Groningse corps in het ziekenhuis was beland tijdens zijn ontgroening. Donderdag diende de zaak tegen de ouderejaars die hem zou hebben mishandeld. Het Openbaar Ministerie heeft 180 uur werkstraf en een dag cel geëist.

De dreigementen tegen het studentencorps variëren van anonieme telefoontjes met de mededeling dat 'de zaak maar eens in de fik gestoken moet worden' tot persoonlijke bedreigingen aan het adres van Derksen, zegt de oud-rector. Vorig jaar oktober is er 's nachts een poging tot brandstichting gedaan bij een van de Vindicat-huizen. 'De voordeur stond half in de fik voordat de bewoners het doorhadden', aldus Derksen. 'Dat was enorm schrikken.'

Volgens de politie worden leden van Vindicat op straat soms gevolgd. 'Dat is weleens uitgemond in een mishandeling van een Vindicat-lid, maar daar is toen geen aangifte van gedaan', aldus een woordvoerster.

De dreigementen doofden afgelopen jaar uit, totdat Vindicat in september weer negatief het nieuws haalde met een uit de hand gelopen etentje in een sushirestaurant. 'Toen begonnen de dreigementen weer en heeft de politie besloten de maatregelen met een jaar te verlengen', zegt Derksen.

Dit schreven we eerder over Vindicat

Terug in de Mensa voelde Rogier vocht uit zijn oor komen: OM eist cel- en taakstraf voor toebrengen hersenletsel bij ontgroening
De rechtbank in Groningen boog zich donderdag over een uit de hand gelopen ontgroeningsritueel bij het Groningse studentencorps, in augustus vorig jaar. Lees hier wat er toen gebeurde.

Studentencorpsen lijden niet onder de reeks incidenten en negatieve publiciteit
Sterker nog: zeven van de acht klassieke Nederlandse corpora kregen afgelopen introductieperiode evenveel of meer inschrijvingen dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Vindicat krijgt voorlopig geen bestuursbeurs meer van Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool betalen voorlopig geen bestuursbeurzen uit aan Vindicat. De studentenvereniging is opnieuw in opspraak gekomen. Leden zouden zich onder meer hebben misdragen in een sushirestaurant. De politie is inmiddels een onderzoek begonnen naar dit incident.

Vindicat-lid (24) vervolgd voor zware mishandeling bij ontgroening
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de 24-jarige man vervolgen die wordt verdacht van zware mishandeling van een lid van studentenvereniging Vindicat, tijdens de ontgroening op 25 augustus 2016 in Groningen. Het slachtoffer, een aspirant-lid van de vereniging, had ernstig letsel aan zijn hoofd opgelopen doordat een persoon op zijn hoofd zou zijn gaan staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden