Politie Gouda: kinderen onder 12 jaar ook voor rechter brengen

Pleidooi voor strenge aanpak van jonge crimineeltjes...

GOUDA Ook kinderen tot 12 jaar moeten vervolgd kunnen worden. Dat vindt de Goudse districtschef van politie Joep Pattijn, die aandringt op een wetswijziging. Hij wijst erop dat steeds meer jonge kinderen in aanraking komen met de politie, ook vanwege vergrijpen die volgens hem schreeuwen om een strafrechtelijk vervolg.

‘We gaan een groot probleem krijgen als we deze groep ook in de toekomst niet kunnen aanpakken’, zei Pattijn dinsdag. Hij noemde als voorbeeld de recente aanranding van een 18-jarig meisje door drie jongens van 7, 8 en 9 jaar. Ook komt het voor dat jochies van 10 jaar hulpverleners bedreigen.

De regiopolitie Hollands-Midden, waaronder Gouda valt, heeft sinds april 647 criminelen en overlastgevers ‘herkenbaar’ in kaart gebracht. De lijst vormt de basis voor een dadergerichte aanpak. Ze kent een rangorde: personen die het meest urgent aandacht behoeven van de politie, staan bovenaan.

De top van de lijst wordt hinderlijk gevolgd. Zo krijgen personen onder meer op hun verjaardag een ansichtkaart van de politie toegestuurd met het opschrift ‘We houden je in de gaten’. Pattijn noemt dat ‘overlast veroorzaken bij overlastgevers’. De grootste groep zit in de leeftijdscategorie 12 tot 24 jaar. De regionale lijst telt 45 namen van kinderen onder de 12 jaar.

De districtschef sprak verder zijn ergernis uit over de recente vrijlating van een 16-jarige verdachte van een beroving. Pattijn: ‘Dat is geen goede keus geweest. De rechter-commissaris verkoos het individuele belang boven het collectieve belang. Daarvan gaat een verkeerd signaal uit naar de samenleving.’

De Goudse wijk Oosterwei werd afgelopen najaar het nationale symbool van overlast door Marokkaanse probleemjongeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden