Nieuwspoederbrieven

Politie geeft foto van poederbrief vrij, met het adres van Nationale-Nederlanden

Een van de poederbrieven, die deze week op negentien locaties in Nederland opdoken, heeft een fictieve afzender. De politie gaf vrijdag een foto vrij om voor de brieven te waarschuwen. Daarop staat het adres van Nationale-Nederlanden als verstuurder.

Nick de Jager
Een van de poederbrieven die werden bezorgd, met fictieve afzender de Nationale-Nederlanden in Den Haag.  Beeld ANP
Een van de poederbrieven die werden bezorgd, met fictieve afzender de Nationale-Nederlanden in Den Haag.Beeld ANP

De politie heeft op dit moment geen aanwijzingen dat de verzekeraar iets met de brieven van doen heeft. Nationale-Nederlanden ontkent ook zelf elke vorm van betrokkenheid. De poederbrieven hebben een ander karakter dan de enveloppen die het bedrijf naar zijn klanten stuurt, zegt de verzekeraar. Op die post staat het oranje logo van NN en is het afzendadres handmatig toegevoegd. Beide zijn niet het geval op de poederbrieven.

Naar verschillende locaties zijn deze week brieven gestuurd waarin een tot dusver ongedefinieerd poeder zat. De substantie is bekend bij de politie, maar wordt niet geopenbaard omdat dat ‘daderinformatie’ is. Bij enkele ontvangers veroorzaakte het poeder lichte ademhalingsproblemen en branderige ogen. De stof is verder ongevaarlijk.

Krantenuitgever en ziekenhuis

Drie van de brieven werden verstuurd naar klantencontactcentra van DPG Media, de uitgever van onder meer AD, de Volkskrant en Trouw. Ook de redactie van het Nederlands Dagblad ontving een brief, evenals het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, hotels en advocatenkantoren. Op alle locaties onderzocht een explosievenexpert van de politie de melding. Alle poederbrieven worden momenteel verder onderzocht door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut.

De recherche probeert op dit moment de herkomst van de brieven te achterhalen. Mogelijk zijn ze door dezelfde afzender of afzenders gestuurd.

De werkwijze lijkt op die van de verstuurders van bombrieven in het voorjaar. In die brieven zat een ontvlambare stof die op sommige plekken na opening van de brief tot ontploffing kwam. Niemand raakte gewond. De afzenders probeerden via afpersing bitcoins te vergaren. De politie kan nog niet zeggen of er een link is tussen de bombrieven en de poederbrieven.

Bij de politie komen jaarlijks tientallen afpersingszaken van bedrijven binnen. ‘Maar dat is echt het topje van de ijsberg’, zei Ilse Van Leiden, criminoloog bij Bureau Beke, in februari tegen de Volkskrant.

Lees verder

Bitcoins en witte enveloppen: wat zegt dit over de bombriefafperser?

Na een serie bombrieven zit de schrik er goed in. Dus gaat het postkamerpersoneel op cursus. Hoe herken je een bombrief?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden