Politie gaat ministeries blokkeren op Prinsjesdag

Actievoerende politieagenten gaan tijdens de algemene beschouwingen de dag na Prinsjesdag menselijke blokkades vormen rond een aantal ministeries. De politiebonden ACP en NPB roepen agenten ook op vanaf 20 augustus niet langer mee te werken aan het uitzetten van vreemdelingen.

Redactie
Actievoerende agenten op de Erasmusbrug voorafgaand aan de tweede etappe van de Tour de France in Rotterdam in juli van dit jaar. Beeld anp
Actievoerende agenten op de Erasmusbrug voorafgaand aan de tweede etappe van de Tour de France in Rotterdam in juli van dit jaar.Beeld anp

Het betekent dat ze vanaf die dag geen dossiers meer aanleveren die nodig zijn om een uitzetting mogelijk te maken. Ook het begeleiden van vreemdelingen bij uitzettingen wordt vertraagd.

Op Prinsjesdag zullen agenten een halve dag het werk neerleggen in het hele land, behalve in Den Haag zelf.

Meer acties

Ook worden nog acties voorbereid rond Sail in Amsterdam. De politie zal dat evenement niet hinderen, zei Fred Driessen van politiebond ANPV vorige week tegen persbureau ANP. Wel gaan ze aandacht vragen voor het cao-conflict, 'op een ludieke manier.' Hoe precies, dat is nog onderwerp van overleg. 'Maar we zullen zichtbaar aanwezig zijn met onder meer spandoeken en flyers', aldus Driessen.

De politiebonden voeren al maanden actie voor een betere cao. Het overleg met minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zit vast. Twee weken geleden begon de actie 'géén spoed, geen politie' waarbij agenten niet meer uitrukken voor meldingen zonder spoed.

Het openingsweekend van de eredivisie viel deels in het water door de acties. Veel wedstrijden werden verschoven naar deze week omdat er door stakingen geen politie beschikbaar was om de veiligheid te garanderen. De politiebonden gaven al aan het voetbal niet snel opnieuw op de korrel te nemen.

'Apengedrag voor de show, overleg in de coulissen'

Verspeelt de stakende politie niet de sympathie van het publiek? Het is vooral verwonderlijk dat de politie niet al eerder in actie is gekomen, zegt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp in de Volkskrant.

De politie is de starheid van Van der Steur zat

Bijna iedereen vindt dat politie-ambtenaren wel wat meer mogen verdienen. Maar de minister zit met een lege portemonnee. Goede raad is duur.

Agenten op Prinsjesdag 2014 in de Haagse binnenstad. Beeld anp
Agenten op Prinsjesdag 2014 in de Haagse binnenstad.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden