Politie en militairen in Zimbabwe stemmen al

Politieagenten en militairen in Zimbabwe zijn zondag al naar de stembus gegaan, vooruitlopend op de presidents- en parlementsverkiezingen in het land op 31 juli. Het vroegtijdige stemmen van de mensen die op verkiezingsdag de orde moeten bewaken, wordt bestreden door de MDC-partij van premier Morgan Tsvangirai, die stelt dat het aantal agenten sterk is overdreven.

Redactie
Morgan Tsvangirai Beeld REUTERS
Morgan TsvangiraiBeeld REUTERS

De MDC beschuldigt de politietop ervan de agenten te dwingen om te stemmen op de 89-jarige president Robert Mugabe, die het land al 33 jaar in een ijzeren greep houdt.

Hoewel de verkiezingscampagne tot nu toe vreedzaam verloopt, noemen waarnemers de situatie ongeorganiseerd, slecht gefinancierd en is er sprake van veel onregelmatigheden.

Volgens het kiesbureau zijn er 69.000 agenten, 2000 cipiers, 164 militairen en duizenden functionarissen van kiesbureaus die zondag en maandag al mogen stemmen. De MDC heeft daartegen bezwaar gemaakt bij de Hoge Raad, die zich daar maandag over buigt. Volgens de partij blijkt uit salarisgegevens dat slechts 41.000 agenten zouden mogen stemmen.

Bij de vorige verkiezingen in 2008 moesten agenten, militairen en cipiers in barakken en in aanwezigheid van hun meerderen stemmen. Dit keer gebeurt dat in aanwezigheid van onafhankelijke waarnemers in kiesbureaus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden