Politie en justitie pleiten voor preventieve aanpak van vuurwapengebruik Rotterdam wil wapenwet uitbreiden

Als de politie iemand aanhoudt die in zijn auto gestolen waar vervoert, wordt het voertuig zonder mankeren binnenstebuiten gekeerd. Het fouilleren van de bestuurder op bezit van vuurwapens is wettelijk echter niet toegestaan....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

Het zijn twee praktijksituaties die volgens het gemeentebestuur, de politie en de hoofdofficier van justitie in Rotterdam duidelijk maken dat de bestaande wetten rond wapenbezit tekortschieten. De Rotterdamse driehoek presenteerde daarom dinsdag een rapport voor de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken, dat voorziet in aanvullende wetgeving op dit gebied.

Met het uitbreiden van artikel 174b van de Gemeentewet en het verruimen van artikel 50 van de Wet Wapens en Munitie is het volgens burgemeester Peper en korpschef B. Lutken mogelijk het bezit en gebruik van vuurwapens straffer en eerder aan te pakken. In situaties als hierboven beschreven moet de Rotterdamse politie onder meer de bevoegheid krijgen om preventief te kunnen fouilleren, vinden beiden. 'We willen de pakkans vergroten', zei Peper gisteren.

'Als er eenmaal met wapens geschoten is, zijn er voor de politie voldoende mogelijkheden om op te treden. In de aanloop daarnaartoe is onze handelingsvrijheid echter te klein. We willen juist kunnen optreden voordat er geschoten is. Met deze voorstellen is dat mogelijk', aldus Lutken.

Directe aanleiding voor de juridische excercities van de Rotterdamse driehoek vormen twee schietincidenten. In februari raakten vijf passagiers gewond bij een vuurgevecht op het metrostation Maashaven. Kort daarna werd een kind in het been geschoten bij een schietpartij op de Mathenesserweg.

'Na zo'n incident kun je de omgeving afzetten en tot in een straal van enkele kilometers gericht controleren. In bijna alle gevallen ben je dan echter te laat. Vaak is het wapen al weggegooid en de verdachte verdwenen', zei Lutken gisteren. Hoewel de Hoge Raad de wapenwet onlangs oprekte, is dat volgens de autoriteiten in Rotterdam niet voldoende. 'Het preventieve aspect blijft buiten beeld', meent Peper.

Uit de statistieken van de politie blijkt dat het bezit van vuurwapens in Rijnmond de afgelopen jaren redelijk stabiel is gebleven. Het gebruik ervan is echter duidelijk toegenomen. Peper: 'De drempel voor wapengeweld is verlaagd.'

Met een uitbreiding van de Gemeentewet wil hij op dezelfde manier werken als bij grootscheepse alcoholcontroles in het verkeer. Onverwacht worden dan verkeersdeelnemers in een bepaald gebied in een fuik geleid en op drankgebruik onderzocht.

Peper: 'Je kunt een gebied met een hoog veiligheidsrisico een tijdelijke aanwijzing geven. Dan kun je onaangekondigd wapencontroles verrichten bij personen die zich daar ophouden.' Volgens Peper kan het parlement de voorgestelde wijzigingen binnen een jaar een wettelijke status geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden