Politie eist nieuw beleid veelplegers

De politie wil dat met justitie en organisaties in de gezondheidszorg, het onderwijs en de jeugdopvang harde afspraken worden gemaakt over de aanpak van veelplegers....

Van onze verslaggever Weert Schenk

Via een programma op maat kan dan iedere hardnekkige crimineel tot ander gedrag worden gedwongen. Dit maatwerk vereist dat naast de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie, ook andere departementen een bijdrage aan de veiligheid in het land leveren.

De Raad van Hoofdcommissarissen van politie schrijft dit in een nog niet gepubliceerd advies aan de regering. De nota Duidelijk en consequent, een harde en heldere aanpak van veelplegers stelt dat veelplegers niet alleen vaak door de mazen van de wet glippen, maar ook dat ze de dans ontspringen doordat organisaties slecht samenwerken.

Veelplegers vormen een betrekkelijk kleine groep criminelen die zich op grote schaal schuldig maakt aan vooral diefstal, inbraak en straatroof. Naar schatting van korpschefs zijn ze verantwoordelijk voor 60 procent van de veelvoorkomende criminaliteit. Het gaat veelal om verslaafden of psychiatrische patiënten. Jongeren vormen in de ogen van de politie een aparte categorie veelplegers.

Voorzitter M. Beuving van de Raad van Hoofdcommissarissen pleit ervoor niet alle veelplegers meer een taak- of celstraf op te leggen. 'Voor ons staat vast dat met een zuiver strafrechtelijke aanpak het probleem niet wordt opgelost.'

Hij vindt dat om de veelpleger een sluitend net moet worden gelegd, waaraan deze zich niet kan onttrekken. 'De verslaafdenopvang, het onderwijs, de jeugdzorg, reclassering en de psychiatrie moeten ook verantwoordelijkheid nemen. Veiligheid is een taak van iedereen.'

Het kabinet heeft al onderkend dat de veelpleger niet meer op basis van afzonderlijk gepleegde delicten moet worden aangepakt. De Raad van Hoofdcommissarissen heeft dit nader uitgewerkt. Elke politieregio krijgt een commissie die een eigen lijst veelplegers samenstelt. Met behulp van diverse organisaties wordt van iedere hardnekkige dader een uitgebreid dossier aangelegd.

De wijze waarop de veelpleger wordt aangepakt, is afhankelijk van diens achtergrond. Het kan strafrechtelijk zijn, maar ook in de sfeer van socialisatie en onderwijs. Uiteindelijk beslist de rechter op basis van het door de commissie opgebouwde dossier welke weg wordt gevolgd.

De Raad van Hoofdcommissarissen vindt dat de rechter wel voldoende armslag moet krijgen om de aanpak op maat mogelijk te maken. Voorzitter Beuving: 'Omdat hij gebonden is aan een maximumstraf kan de jeugdrechter soms niets anders dan een jonge crimineel naar een jeugdgevangenis sturen.

'Over het algemeen komt zo'n dader daar niet beter uit dan hij er in gaat. Wij vinden dat de rechter zo'n jongen ook voor twee jaar naar de Glenn Mills school moet kunnen sturen, Dat is een tuchtschool naar Amerikaans model waar gevoel voor verantwoordelijkheid en discipline wordt bijgebracht.'

De korpschefs willen verder dat straffen meteen worden uitgevoerd en dat er meer plaatsen komen voor de Strafrechtelijke Opvang Verslaafden, waar junks onder dwang afkicken.

Hoofdcommissaris Beuvink geeft toe dat integrale aanpak vaak moeilijk van de grond komt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden