Politie: dodental aardbeving Nepal naar 1341

Het dodental van de zware aardbeving die zaterdag Nepal trof, is gestegen tot meer dan 1341. Dat heeft een woordvoerder van de nationale politie gezegd, meldt Reuters. Het werkelijke dodental ligt vermoedelijk nog hoger.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Volgens de minister van Informatie zijn grote verwoestingen aangericht in gebieden rond het epicentrum van de beving en komt er uit die gebieden weinig nieuws binnen. Het land heeft internationale organisaties om hulp gevraagd. 'We hebben steun nodig van verscheidene internationale agentschappen die meer weten en beter uitgerust zijn om om te gaan met noodtoestanden zoals we die nu hebben', aldus de bewindsman.

Het zoeken naar overlevenden onder de puinhopen van veel ingestorte gebouwen gaat onverminderd door.

De meeste doden, minimaal 467, vielen in het dichtbevolkte gebied rond de hoofdstad Kathmandu.

Ook in de buurlanden vielen doden. De Indiase regering verklaarde tegenover de BBC dat er in India 35 mensen waren omgekomen. In de Chinese regio Tibet vielen vijf doden. De aardbeving, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, was de zwaarste beving in Nepal in 81 jaar.

Noodtoestand
De Nepalese regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in de getroffen gebieden en heeft om internationale hulp gevraagd. Het Rode Kruis in Nepal is bezig met een zoek- en reddingsactie. De hulpverleners proberen in kaart te brengen hoe hoog de nood is en wat er moet gebeuren, zei een woordvoerder van de organisatie vandaag.

De Verenigde Staten heeft toegezegd noodhulp te zullen sturen en stelt een budget beschikbaar van 1 miljoen dollar voor het getroffen gebied.

Monumenten
De aardbeving heeft in de hoofdstad voor flinke schade gezorgd. Een aantal historische monumenten is door de schok ingestort. Tempels, een oude toren van negen verdiepingen en delen van een voormalig paleis zijn ingestort. Bij andere monumenten is de schade zo groot dat er instortingsgevaar is.

Zeker acht mensen kwamen om toen een lawine een deel van een basiskamp van beklimmers van de Mount Everest bedolf.

Dhararatoren
Het epicentrum van de beving lag zo'n tachtig kilometer van Kathmandu, op slechts elf kilometer diepte. Hoe dichter bij het oppervlak een beving plaatsvindt, des te groter de verwoesting. Veel gebouwen zijn dan ook beschadigd of ingestort. De door UNESCO erkende Dharahara-toren, die in de achttiende eeuw werd gebouwd door de Nepalese monarchie, is onder meer verwoest. Ook een aantal eeuwenoude tempels is met de grond gelijk gemaakt.

'Ons dorp is bijna weggevaagd', zei Vim Tamang, die in de buurt van het epicentrum woonde. De helft van zijn dorpsgenoten wordt vermist of is dood. 'De meeste huizen zijn begraven door de aardverschuiving of beschadigd door de beving. We weten niet wat we moeten doen. We voelen ons hulpeloos.'

Mensen onder puin
Gevreesd wordt voor nog veel meer doden en gewonden. Waarschijnlijk zitten nog veel mensen vast onder het puin van ingestorte gebouwen. Daarnaast is er slecht weer op komst: voor zaterdag en zondag worden regen en onweer voorspeld.

Tientallen gewonden zijn naar het ziekenhuis in Kathmandu gebracht, maar ook daar vluchtten patiënten en personeel naar buiten na de beving. Op het parkeerterrein zijn matrassen neergelegd zodat de gewonden daar kunnen worden behandeld.

Media in Bangladesh meldden dat een van de doden viel in de hoofdstad Dhaka, de ander in het noordwestelijke district Pabna. Hoe de slachtoffers precies omkwamen werd niet gezegd. In India kwamen de meeste mensen om in de oostelijke deelstaat Bihar, die grenst aan Nepal.

Premier Nepal in Jakarta
Premier Sushil Koirala van Nepal was in Jakarta voor een top toen de beving toesloeg. Hij heeft geprobeerd terug te vliegen, maar kwam niet verder dan Bangkok omdat de luchthaven van Kathmandu is gesloten.

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft Nepal 'alle mogelijke hulp' aangeboden. De Indiase premier Narendra Modi heeft een spoedberaad belegd met de nooddiensten om de schade in zijn land te inventariseren.

Mensen zijn begonnen met het ruimen van puin op het Koningsplein (Durbar Square) in het centrum van Kathmandu. Beeld anp
Mensen zijn begonnen met het ruimen van puin op het Koningsplein (Durbar Square) in het centrum van Kathmandu.Beeld anp
Een slachtoffer wordt in Kathmandu onder het puin van een ingestort gebouw vandaan gehaald. Beeld anp
Een slachtoffer wordt in Kathmandu onder het puin van een ingestort gebouw vandaan gehaald.Beeld anp
Een slachtoffer wordt in Kathmandu onder het puin van een ingestort gebouw vandaan gehaald. Beeld epa
Een slachtoffer wordt in Kathmandu onder het puin van een ingestort gebouw vandaan gehaald.Beeld epa
Mensen op een school in Kathmandu wachten na de aardbeving op nadere instructies. Beeld reuters
Mensen op een school in Kathmandu wachten na de aardbeving op nadere instructies.Beeld reuters

Mount Everest
Een deel van een basiskamp van beklimmers van de Mount Everest is door een lawine bedolven. Daarbij zijn zeker acht mensen omgekomen. De sneeuwmassa was vrijgekomen door de aardbeving in Nepal, aldus een ambtenaar van het ministerie van Toerisme in Kathmandu. Hij denkt dat het dodental nog kan oplopen. Het kan om buitenlanders of sherpa's gaan, zei hij.

April en mei behoren tot de populairste maanden om de Mount Everest te beklimmen, totdat het eind mei begint te regenen en wolken het zicht sterk verslechteren. Een klimmer meldt op Twitter dat het basiskamp ernstig is beschadigd en dat de groep klimmers waartoe hij behoort, in de val zit. 'Alstublieft bid voor iedereen', schrijft hij.

Vorig jaar april kostte een lawine net boven het basiskamp aan zestien Nepalese gidsen het leven.

Kathmandu is een dichtbevolkte stad (2,5 miljoen mensen) met vaak slechte bebouwing. Volgens de Nepalese regering zijn reddingsteams ter plaatse.

Epicentrum
Het epicentrum van de beving lag op ongeveer elf kilometer diepte in een gebied rond tachtig kilometer ten oosten van Kathmandu. De schok werd ook in de Indiase hoofdstad New Delhi en andere steden in het noorden van India gevoeld.

In het grensgebied met Nepal zou een 15-jarig meisje zijn gestorven, nadat de muur van een huis op haar was terechtgekomen. De Amerikaanse zender CNN meldde dat in de Himalaya rond de Mount Everest talrijke lawines zijn ontstaan. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn daardoor zeker 30 gewonden gevallen.

Buitenlandse Zaken: reis niet naar Nepal
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Nepal af, vanwege de aardbeving die daar heeft plaatsgevonden.

Het ministerie adviseert Nederlanders die zich op dit moment op een veilige plaats in Nepal bevinden daar te blijven en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen. Wie in nood verkeert kan zich laten registreren via de website van het ministerie, meldt het departement.

Er zijn nog geen berichten over Nederlanders die slachtoffer zijn geworden van de aardbeving in Nepal, liet het ministerie eerder weten. Nederland heeft geen ambassade in Nepal, maar krijgt informatie van de Nederlandse ambassade in de Indiase hoofdstad New Delhi.

Vliegverbindingen
Tussen Schiphol en het Aziatische land zijn geen rechtstreekse vliegverbindingen, liet een woordvoerder van de luchthaven weten. Hij adviseerde reizigers die met een overstap naar dat land gaan, eerst bij de luchtvaartmaatschappij te checken of de regio wel bereikbaar is.

De Nederlandse reisorganisaties Holland International, Arke en Kras hebben momenteel geen passagiers in Nepal zitten en reizen daar op korte termijn ook niet naartoe. Dat zei een woordvoerster van het overkoepelende bedrijf TUI.

Save the Children opent rekening voor Nepal
Save the Children in Nederland heeft vandaag een rekeningnummer geopend om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Het rekeningnummer waarop mensen hun bijdrage kunnen storten is via Giro 809. Mensen kunnen ook via de website savethechildren.nl geld geven.

Voor zover bekend geen Nederlanders

Er zijn nog geen berichten over Nederlanders die slachtoffer zijn geworden van de aardbeving in Nepal. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Nederland heeft geen ambassade in Nepal, maar krijgt informatie van de Nederlandse ambassade in de Indiase hoofdstad New Delhi. Daar zijn nog geen meldingen binnengekomen van Nederlanders die getroffen zijn door de beving, die overigens ook in New Delhi werd gevoeld. Hoeveel Nederlanders er op dit moment in Nepal zijn, kan het ministerie niet zeggen. Het Himalayaland is populair bij toeristen die er bergen beklimmen of trektochten maken.

Weblog Nederlander

De Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold beschrijft op zijn weblog de gebeurtenissen in de Himalaya in Nepal van zaterdagochtend. Hij schrijft dat de lawinewolk het basiskamp gaat raken. Rennend naar de messtent wordt hij door de sneeuw bedolven, maar hij weet ongedeerd te blijven en een andere tent te bereiken. 'Mijn oren zijn tot de rand toe gevuld met sneeuw. In 5 seconden lijk ik de verschrikkelijke sneeuwman.' Lees hier zijn hele verhaal.

Een ingestort gebouw in Kathmandu. Beeld anp
Een ingestort gebouw in Kathmandu.Beeld anp
Mensen zijn begonnen met het ruimen van puin op het Koningsplein (Durbar Square) in het centrum van Kathmandu. Beeld anp
Mensen zijn begonnen met het ruimen van puin op het Koningsplein (Durbar Square) in het centrum van Kathmandu.Beeld anp
De door de aardbeving verwoeste negentiende-eeuwse Dhararatoren in Kathmandu. Beeld afp
De door de aardbeving verwoeste negentiende-eeuwse Dhararatoren in Kathmandu.Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden