Politie deelt ten onrechte bonnen uit

De politie heeft de afgelopen vijftien maanden duizenden bekeuringen onterecht uitgeschreven op grond van de nieuwe wet op de identificatieplicht....

Van onze verslaggever Jeroen Trommelen

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de politie vooral te makkelijk bekeuringen uitgeschreven aan burgers die geen identiteitsbewijs bij zich hadden, maar van wie de identiteit wel bekend was.

Deels ging het waarschijnlijk om bekenden van de politie, zoals zwervers of bedelaars, en om personen die zich later op het bureau alsnog hebben gelegitimeerd. Volgens de wet is het doorgaans ‘niet opportuun’ om in zulke gevallen een bon te schrijven.

Gaandeweg is de politie nauwkeuriger geworden in het bekeuren op grond van de ID-plicht, zeggen de woordvoerders van de parketten. Maar het aantal sepots of foute bekeuringen is nog steeds hoog.

In Utrecht bijvoorbeeld haalt ongeveer een op de drie ID-bekeuringen de rechter niet, zegt woordvoerster Mary Hallebeek van het Openbaar Ministerie (OM). Mede hierom heeft het arrondissement vorige maand een ‘kwaliteitscontroleur’ aangesteld. Deze controleert nu alle van de politie afkomstige processen-verbaal inzake overtredingen op juridische zwakheden.

Het Openbaar Ministerie in het arrondissement Den Haag schat het aantal sepots en teruggestuurde ID-bekeuringen op ‘minder dan de helft’. Het OM in Amsterdam zegt het probleem van onduidelijke ID-bekeuringen nauwelijks te kennen. Landelijke cijfers bestaan niet.

Sinds begin 2005 zijn ruim tachtigduizend bonnen uitgeschreven op grond van de nieuwe wet op de identificatieplicht. Bijna de helft daarvan is nooit betaald, en vaak hebben de betrokkenen nooit meer iets van justitie gehoord. De ruim veertigduizend burgers die hun bon wel betaalden, hadden dat achteraf bezien beter niet kunnen doen. Het OM heeft niet bekeken of hun zaak bij de rechter zou standhouden.

Volgens CDA-woordvoerder Sybrand Haersma Buma suggereren de cijfers dat het Openbaar Ministerie de uitvoering van de nieuwe wet onvoldoende met de politie heeft gecoördineerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden