Politie dacht al dat sekte sarin had

De Japanse politie was de Aum Shinrikyo, de sekte die verdacht wordt van de aanslag met gifgas op de Tokyose metro, maandagochtend, al vóór deze aanslag op het spoor....

AP, AFP

TOKYO

Politie-eenheden hebben afgelopen zondag nog een cursus gevolgd over met de uitrusting te leren omgaan. Volgens Hirofumi Yusa, een voorlichtingsofficier van het leger, was de training bedoeld als voorbereiding op een serie invallen bij de sekte. Op dezelfde dag viel de politie tevens een kantoor van de sekte in Osaka binnen.

Japanse media berichten dat het politieverzoek om beschermende kleding en gasmaskers direct verband hield met vermoedens dat de Aum Shinrikyo beschikte over het zenuwgas sarin. Volgens Asahi-tv had de politie al ver voor de aanslag van afgelopen maandag de bedoeling om een serie invallen bij de sekte te doen. Ook de inval van woensdag was al lang van tevoren voorbereid.

Het Japanse dagblad Mainichi Shimbun citeerde anonieme politiebronnen die zich afvragen of de aanval met het gifgas, een dag na de speciale politietraining en de inval in Osaka, 'slechts toeval' was. Zij suggereren dat de aanslag op de metro wellicht een vergeldingsdaad was.

Ondanks de sterke verdenkingen, die de politie al sinds de zomer van vorig jaar jegens de Aum Shinrikyo lijkt te hebben gehad, is ze er in al die tijd geen enkele maal in geslaagd ook maar een van de vestigingen van de sekte te doorzoeken.

Kyle Olson, een Amerikaanse deskundige die betrokken was bij het onderzoek naar een incident in de plaats Matsumoto, waar in juni vorig jaar zeven inwoners om het leven kwamen door sarin, heeft zijn bevreemding erover uitgesproken dat de Japanse overheid zich niet echt druk leek te maken over het incident.

In een soortgelijk geval in de Verenigde Staten zouden de CIA of de FBI het onderzoek onmiddelijk hebben overgenomen van de plaatselijke politie, hetgeen in Matsumoto niet is gebeurd, aldus Olson. In een artikel in de Sunday Times van afgelopen zondag werd nog gewaarschuwd dat eerdere incidenten mogelijk oefeningen van terroristen waren, en dat een grotere aanslag te verwachten was.

Sommige deskundigen wijzen erop dat sekten in Japan goede wetsbescherming hebben, en dat ze tal van voorrechten genieten. Dit zou moeten verklaren dat de politie ongewoon traag en terughoudend heeft opgetreden tegen de sekte.

Vijf dagen na de aanslag, en nadat het Japanse publiek uitgebreid op televisiebeelden heeft kunnen zien hoe politieagenten tientallen invallen bij de sekte deden, hebben de Japanse autoriteiten nog steeds niet officiëel verband gelegd tussen de gifaanslag en de sekte. Ondanks beschermende kleding, gasmaskers en zelfs kooien met kanaries die vroegtijdig de aanwezigheid van gas moeten verraden, is en blijft de officiële reden van de invallen een ontvoeringszaak, waarbij de beweging betrokken zou zijn.

Vrijdag gaf de politie voor het eerst toe sekteleider Shoko Asahara te willen verhoren. Hij zou opheldering moeten verschaffen over de grote hoeveelheid chemicaliën die zijn gevonden op het terrein van de sekte. De politie in Tokyo, die dit vrijdag meldde, repte met geen woord van de aanslag op de metro.

Asahara ontkende vrijdag in een op een videoband opgenomen verklaring iedere betrokkenheid van zijn beweging bij de aanslag van maandag. Beweringen, dat bouwstoffen voor sarin gevonden waren, zoals natriumfluoride, berusten nergens op, stelde Asahara in de verklaring, die door de nationale zender NHK werd uitgezonden.

'Natriumfluoride wordt gebruikt voor het maken van aardewerk', aldus Asahara. Deskundigen op het gebied van aardewerk stellen dat dit geheel nieuw voor hen is.

NHK had de videoband ontvangen in antwoord op een aanvraag voor een interview. De verblijfplaats van de sekteleider is nog steeds onduidelijk, maar uit de korte tijdsspanne tussen in de videoband becommentariëerde gebeurtenissen en het moment waarop de band werd aangeleverd, wordt afgeleid dat Asahara zich nog in Japan bevindt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.