Politie China legt beslag op boek met foto Clinton en Dalai Lama

De Chinese politie heeft beslag gelegd op een fotoboek over de Amerikaanse president Clinton omdat hij op een van de foto's staat afgebeeld met de Dalai Lama....

Van onze correspondent Jan van der Putten

The Clinton Years omvat ruim tweehonderd foto's van Robert McNeely, die tot 1998 de officiële fotograaf was van het Witte Huis. Ze leggen Clintons belangrijkste ontmoetingen vast, met onder anderen de Chinese leider Jiang Zemin. De Amerikaanse uitgever liet in Hongkong 24 duizend exemplaren drukken voor de Chinese markt.

Eerder deze maand stuurde de drukker zestienduizend exemplaren naar een binder in de naburige stad Shenzhen in Zuid-China, waar de politie ze in beslag nam. De uitgever kreeg van de autoriteiten te horen dat de confiscatie paste in het beleid van controle op gedrukt materiaal. Hun veto berustte op een foto uit 1994 waarop Clinton in het Witte Huis de Dalai Lama de hand schudt. Reden zou zijn dat vooraf geen toestemming voor publicatie was gevraagd. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt de 'zeer storende' confiscatie een schending van het VN-verdrag over burgerlijke en politieke rechten, dat China heeft ondertekend maar nog steeds niet geratificeerd.

De Chinese leiders zijn allergisch voor het internationale optreden van de Dalai Lama, die sinds de mislukte Tibetaanse opstand van 1959 in Noord-India woont. Buitenlandse autoriteiten of organisaties die de Dalai Lama willen ontvangen, worden steevast door Peking onder druk gezet om daarvan af te zien.

Zo is China erin geslaagd de Tibetaanse leider uit te sluiten van de maandag in New York begonnen Millennium Wereldvrede Top, een VN-conferentie van ruim duizend leiders van de wereldgodsdiensten. Na veel protesten kreeg de Dalai Lama alsnog een uitnodiging om morgen de slotbijeenkomst bij te wonen, maar die heeft hij afgewezen.

Tibet is al sinds jaren een belangrijk wrijfpunt in de Amerikaans-Chinese relaties. De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Peking, Joseph Prueher, is juist nu in Tibet. Het is zijn eerste bezoek.

Deze week zijn berichten doorgekomen over een verscherping van de Chinese campagne in Tibet om de trouw van de boeddhistische monniken en de bevolking aan de Dalai Lamai te breken. Monniken zijn uit hun tempels verdreven, religieuze objecten en afbeeldingen van de Dalai Lama in de rivier gegooid. Ouders is bevolen hun kinderen atheïsme bij te brengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden