Politie Chicago hield duizenden mensen vast in geheim pakhuis

Een pakhuis van de politie in Chicago doet al jarenlang dienst als informeel detentiecentrum. Arrestanten worden dagenlang vastgehouden zonder toegang tot een advocaat. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op haar Amerikaanse website.

Het pakhuis in Chicago waar de politie arrestanten geregeld dagenlang vasthoudt zonder toegang tot een advocaat. Beeld Google Streetview
Het pakhuis in Chicago waar de politie arrestanten geregeld dagenlang vasthoudt zonder toegang tot een advocaat.Beeld Google Streetview

In het gebouw in de wijk Homan Square werden de afgelopen elf jaar minstens 3500 mensen enige tijd vastgehouden. Het ging veelal om zwarte Amerikanen die om kleine vergrijpen werden vastgezet en dagenlang geen toegang hadden tot een advocaat.

The Guardian heeft data over het detentiecentrum weten te verkrijgen met een beroep op de Freedom of Information Act. Van alle gearresteerden die het afgelopen decennium terechtkwamen in Homan Square was tachtig procent zwart, nog eens zeven procent was van Latijns-Amerikaanse afkomst, terwijl slechts een derde van de bevolking van de stad Afro-Amerikaans is.

Die disbalans is te verklaren uit het feit dat de meeste bendes in Chicago overwegend zwart zijn, zegt voormalig politie-inspecteur Lorenzo Davis tegen de krant. De bendes houden zich vooral bezig met drugshandel. Ze verkopen veel aan blanke drugsgebruikers, maar die worden zelden gearresteerd. Lorenzo: 'Soms deed ik dat toch. Mijn blanke collega's besteedden dan altijd bijzonder veel aandacht aan het feit dat ik een blanke binnenbracht.'

Arrestaties om kleine vergrijpen

Het onopvallende gebouw lijkt vooral een plek te zijn waar arrestanten zonder enige juridische bijstand worden onderworpen aan verhoren. Veel verdachten hadden geen contact met de buitenwereld en werden volgens The Guardian behandeld als terroristen. Slechts drie van de 3.550 arrestanten kregen ter plekke bijstand van een advocaat.

Homan Square is geen plek voor zware criminelen. De vergrijpen waren meestal klein: veelal drugsbezit, maar ook openbaar dronkenschap, wildplassen en verkeersovertredingen. De arrestanten werden vaak geboeid en voor enkele uren tot dagenlang vastgehouden, soms zonder eten en drinken.

The Guardian sprak met R., die in 2006 als 18-jarige samen met zijn vader en broer werd gearresteerd. Bij een huiszoeking vonden agenten een zakje wiet en een wapen. De drie mannen werden meegenomen en vastgezet in Homan Square. R. werd vastgeketend aan een paal en moest urenlang in isolatie doorbrengen. Hij en zijn broer werden drugsbezit ten laste gelegd. De drie mannen werden uiteindelijk vrijgelaten.

null Beeld Google Streetview
Beeld Google Streetview

Bijstand van advocaat is Amerikaans grondrecht

Advocaten en oud-politieagenten hekelen het gebrek aan juridische steun. Het recht op een advocaat is verankerd in der Amerikaanse grondwet, maar wordt in Homan Square met voeten getreden. Vooral de zwarte onderklasse in Chicago is hiervan de dupe. Arrestanten zijn op zichzelf aangewezen tijdens verhoren en lopen meer risico zichzelf te incrimineren. 'In Chicago zorgt de politie ervoor dat de arrestanten geen gebruik kunnen maken van advocaten op het moment dat zij hen het hardst nodig hebben', zegt jurist Craig Futterman van de University of Chicago tegen The Guardian.

Burgemeester Rahm Emanuel ontkende begin dit jaar, na een eerder verslag van The Guardian over Homan Square, dat rechten werden geschonden. 'We volgen alle regels', zei hij. De berichtgeving was volgens hem 'niet waar'. Het bestuur van Chicago gaf geen verdere uitleg aan de krant. Ook de politie van Chicago ontkende de berichtgeving. Homan Square zou slechts 'een aantal standaard ondervragingseenheden' huisvesten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden