Politie brengt meer zaken aan bij OM

De politie heeft in 2002 ruim 10 procent meer zaken bij justitie aangebracht dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van het Nederlands Politie Instituut (NPI), het overlegorgaan van de regiokorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten....

Volgens het NPI is er al twee jaar een stijgende trend. In 2001 werden 209 duizend zaken opgelost, achttienduizend meer dan in 2000. NPI-woordvoerder Cees den Bakker zegt dat de politie dan ook niet bang is om zich op resultaten vast te leggen in een prestatiecontract. Minister Remkes van Binnenlandse zaken wil een dergelijk contract sluiten met de regiokorpsen.

Ondanks grote druk van de bewindsman weigeren de korpsbeheerders (burgemeesters) van de 25 politiekorpsen echter voorlopig een prestatiecontract met hem te ondertekenen.

Volgens de burgemeesters is de overeenkomst daarvoor nog niet rijp.

Remkes denkt dat het prestatiecontract leidt tot meer veiligheid voor de burger. Het contract gaat onder andere uit van meer bekeuringen, meer processen-verbaal voor justitie en minder ziekteverzuim onder agenten.

NPI-woordvoerder Den Bakker meent dat veiligheid meer is dan politie en afwezigheid van criminaliteit.

'Veel zaken liggen buiten onze invloedsfeer. Als bijvoorbeeld wijken verpauperen, kan er meer criminaliteit ontstaan. Gemeenten hebben daarin een taak. Behalve de politie zijn justitie, rechtbanken en gemeenten ook verantwoordelijk voor een deel van de veiligheid.'

Den Bakker wijst erop dat het geen zin heeft om boeven te vangen als er vervolgens geen cellen zijn om ze op te sluiten.

'Als je een prestatiecontract wilt, moeten dat soort zaken zijn geregeld', aldus de NPI-woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden