NieuwsWapenhandel

Politie bezorgd over florerende vuurwapenhandel

Politie en justitie maken zich grote zorgen over de aanhoudende toestroom van illegale vuurwapens naar Nederland, ondanks de verscherpte aanpak hiertegen. 

Ondanks een hardere aanpak van de politie, neemt de instroom van illegale vuurwapens nauwelijks af.Beeld anp

De politie nam in 2019 bijna 5.700 vuurwapens in beslag, slechts iets minder dan het jaar ervoor. Het gaat om 47 automatische wapens, 3.490 niet-automatische wapens, 1.277 al dan niet omgebouwde alarmpistolen en 880 imitatiewapens.

Verantwoordelijk portefeuillehouder Dick Schouten zegt erg bezorgd te zijn over de grootschalige handel in vuurwapens. ‘Het is niet zo dat vuurwapens op elke straathoek te koop zijn, maar het is relatief eenvoudig een wapen te kopen’, zegt de politiechef. ‘Dankzij het internet en applicaties als Telegram weten handelaren en kopers elkaar steeds makkelijker te vinden.’

Veel wapens die worden ingevoerd, hebben overigens niet Nederland als eindbestemming. ‘Nederland is een belangrijk doorvoerland en speelt een belangrijke rol in de internationale wapenhandel’, aldus Schouten.

Incidenten

De politie registreerde vorig jaar 646 vuurwapenincidenten, bijna 100 meer dan in 2018. Daarbij kwamen 31 mensen om het leven − in 131 gevallen raakten één of meer mensen gewond. Ook het aantal incidenten met handgranaten nam toe, van 43 tot 82. Handgranaten worden vooral gebruikt als dreigmiddel.

Politie en Openbaar Ministerie hebben de jacht op illegale vuurwapens de afgelopen jaren geïntensiveerd. Zo is het aantal onderzoeken naar vuurwapenhandel opgeschroefd en beschikt de Landelijke Eenheid over een team dat zich uitsluitend richt op wapenhandel. Vuurwapenexperts bij de politie-eenheden onderwerpen elk in beslag genomen vuurwapen aan een uitgebreid onderzoek.

Toestroom

Desondanks neemt de toestroom van illegale vuurwapens naar Nederland nauwelijks af, constateert de politie. Wel worden er successen geboekt. Zo hield de politie in een groot onderzoek naar vuurwapenhandel in de regio Rotterdam eind vorig jaar acht verdachten aan. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor ‘een aanzienlijk deel van de vuurwapens die in het criminele milieu in Rotterdam en omstreken in omloop zijn’, aldus de politie. Vorige maand werden in Noord-Nederland nog tien mensen aangehouden voor wapenhandel.

Politie en justitie pleiten voor strengere wetgeving om het bezit van munitie aan banden te leggen. ‘Sportschutters mogen tot 10 duizend stuks munitie aanschaffen’, aldus Schouten. ‘Elke dag opnieuw, bij wijze van spreken. We zien dat legaal aangekochte munitie soms in het criminele milieu belandt. Door de toegestane hoeveelheid te beperken, werp je een extra barrière op.’

Lees verder

Het aantal steekincidenten onder minderjarigen in Rotterdam is vorig jaar verdubbeld. Ook in Amsterdam is sprake van een forse stijging.

De politie houdt een inzamelingsactie van (mogelijke) wapens in Overijssel. ‘Zie het als een uitgestoken hand.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden