Politie bevestigt dood voortvluchtige hoofdverdachte aanslag Barcelona

De man die vorige week dertien mensen doodreed op de Ramblas in Barcelona, is door de politie doodschoten. Agenten zagen Younes Abouyaaqoub (22) gehurkt zitten in een wijnveld in Sant Sadurní d'Anoia, 40 kilometer ten westen van de Catalaanse hoofdstad. Toen hij zijn shirt omhoogtrok en 'allahu aqbar' riep, openden ze het vuur. De bomgordel die hij droeg, was volgens de politie nep.

Mark Misérus
Foto's van Younes Abouyaaqoub. Beeld EPA
Foto's van Younes Abouyaaqoub.Beeld EPA

Vingerafdrukken bevestigden de identiteit van de meeste gezochte man van Spanje. Abouyaaqoub was op de vlucht, nadat hij donderdagmiddag met een gehuurde bestelbus was ingereden op bezoekers van de volgestroomde Ramblas. Een Europese klopjacht was het gevolg. Maar zijn vondst werd ingeleid door tips van alerte inwoners van Sant Sadurní d'Anoia, dat geldt als de hoofdstad van de cava-wijn.

De politie had maandagochtend officieel bekendgemaakt dat Abouyaaqoub verantwoordelijk was voor de aanslag in Barcelona en dat hij alleen handelde. Naast de slachtoffers op de Ramblas wordt Abouyaaqoub verantwoordelijk gehouden voor het doodsteken van de bestuurder van een personenauto in Barcelona. De Ford Focus waarin Abouyaaqoub wilde vluchten, werd drie kilometer verderop gevonden.

Profiel

Wie was aanslagpleger Younes Abouyaaqoub? Hij wordt omschreven als een timide jongen die gewoon een opleiding volgde en vloeiend Spaans sprak. Lees dit profiel van de hoofdverdachte van de bloedige aanslag in Barcelona.

Omdat de politie niet uitsloot dat hij zich in Frankrijk bevond, werden voor de zekerheid alle auto's vanuit Spanje aan de grens gecontroleerd. Zwaarbewapende agenten bewaakten de toegang tot zijn woonplaats Ripoll. Met zijn dood is de voltallige groep van terroristen die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils, opgerold. Het politieonderzoek loopt echter door.

Het hoofd van de Catalaanse politie maakte maandagavond bekend dat imam Abdelbaki Es Satty zich onder het puin bevond van het ingestorte huis in Alcanar. Woensdagnacht ontplofte daar een deel van de zelfgemaakte bommen die de terroristen er hadden opgeslagen om een grote aanslag in Barcelona te kunnen plegen. Vermoedelijk onder aanvoering van de imam werkten ze zes maanden lang in het diepste geheim aan hun plan, dat de dertien doden op de Ramblas had moeten overtreffen. Vanwege de voortijdige explosie, door de politie aanvankelijk beschouwd als een ongeluk in een drugslab, zijn ze waarschijnlijk overgeschakeld op plan B.

Bloemen en kaarsen op de Ramblas, waar vorige week dertien mensen om het leven kwamen door een aanslag met een busje. Beeld reuters
Bloemen en kaarsen op de Ramblas, waar vorige week dertien mensen om het leven kwamen door een aanslag met een busje.Beeld reuters

De groep bestond uit twaalf mannen, van wie de jongste 17 was en de oudste - de imam - in de veertig. De meesten van hen woonden in Ripoll, een stadje met tienduizend inwoners op anderhalf uur rijden van Barcelona. Ze maakten deel uit van de Marokkaanse gemeenschap en vormden een vriendengroep die samen uitging en zaalvoetbalde. In de Annour-moskee lieten ze zich amper zien.

Onderzoek moet uitwijzen in hoeverre ze door de imam zijn geradicaliseerd en in welke mate de propaganda van Islamitische Staat vat op ze heeft gekregen. De mannen waren niet bekend bij de inlichtingendiensten en stonden volgens inwoners van Ripoll niet als criminelen bekend. Hun ouders hielden ze de afgelopen dagen voor dat ze op vakantie zouden gaan. Dat vertelde ook de imam aan de moskeegangers van Ripoll die naar zijn preken luisterden.

De moskee in Ripoll waar Abdelbaki Es Satty predikte. Beeld reuters
De moskee in Ripoll waar Abdelbaki Es Satty predikte.Beeld reuters
Een agent spreekt met toeristen in Barcelona. Beeld afp
Een agent spreekt met toeristen in Barcelona.Beeld afp

Inclusief Abouyaaqoub zijn in de laatste vijf dagen acht van de twaalf vermoedelijke terroristen omgekomen. Vijf van hen werden donderdagnacht door de politie doodgeschoten in Cambrils toen ze kort voor een politiecontrole inreden op toeristen op de boulevard. Ook zij droegen nagemaakte bomgordels. De vier gearresteerde verdachten worden volgens dagblad El Mundo dinsdag achter gesloten deuren gehoord in de rechtbank in Madrid. Een van hen wordt vervoerd per ambulance; hij raakte gewond bij de explosie in Alcanar.

Lees verder

Het slaperige Ripoll, waar een aantal verdachten vandaan komt, staat plots op zijn kop. Onze verslaggever keek in de doorgezochte woning van imam El Satty en bezocht de moskee. 'We dachten dat de imam goede invloed had, maar hij hersenspoelde ze.' (+)

Terwijl de bloemenzee op de Ramblas daags na de aanslag gestaag groeit, voelen inwoners van de migrantenwijk El Raval zich in de verdediging gedrongen. 'Hier meneer, gebeurt helemaal niets.' (+)

Wat deed de imam Abdelbaki Es Satty vorig jaar maart in de Brusselse voorstad Vilvoorde? België onderzoekt wat de imam in zijn schild voerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden