Politie bevestigt dat moord op Amsterdamse dj vergissing was; vijf aanhoudingen

Vijf mannen zijn dinsdagochtend bij invallen in Aalsmeer aangehouden omdat zij worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Amsterdamse dj Djordy Latumahina (31). De politie bevestigt dat de dj 'naar alle waarschijnlijkheid' door een vergissing om het leven is gekomen.

Dj Djordy Latumahina, die in oktober werd vermoord. Beeld Facebook
Dj Djordy Latumahina, die in oktober werd vermoord.Beeld Facebook

Latumahina werd 8 oktober op klaarlichte dag in zijn auto in een parkeergarage van een appartementencomplex in Amsterdam-West doorzeefd met kogels. Hij stierf ter plekke. Zijn 30-jarige vriendin raakte zwaargewond en is nog altijd aan het revalideren. Hun 2-jarige dochter, die ook in de auto zat, bleef lichamelijk ongedeerd.

De politie hield eerder al 'ernstig rekening' met een 'vergismoord'. Latumahina had een goede reputatie in het nachtleven, waar hij als dj en evenementenorganisator werkte. Hij had geen strafblad en zijn omgeving reageerde onthutst op een door De Telegraaf gewekte suggestie dat Latumahina slachtoffer was geworden van spanningen in het uitgaansleven.

Dezelfde krant berichtte vlak na de moord dat het beoogde slachtoffer in hetzelfde appartementencomplex woonde en in eenzelfde soort auto, een zwarte Mini Cooper, reed. De politie wil hier niet op ingaan.

De verdachten die zijn aangehouden zijn tussen de 25 en 50 jaar oud. Ze zitten in volledige beperkingen, wat inhoudt dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

De politie houdt rekening met meer aanhoudingen en toont vanavond beelden van de twee schutters en de bestuurder van de vluchtauto. Er is een beloning van 25 duizend euro uitgeloofd voor tips die leiden tot meer informatie in het onderzoek.

Persoonsverwisselingen

Het komt al jaren voor dat criminelen per ongeluk personen verwisselen bij het uitvoeren van een moord. 'Het totale aantal moorden neemt af, maar het aantal vergissingen toe', zegt onderzoeker Eric Slot, die de Amsterdamse moordatlas samenstelde.

De bekendste zaak is die van GGZ-directeur Rob Zweekhorst. Hij werd begin 2014 tijdens het uitlaten van zijn honden op straat in Berkel en Rodenrijs vermoord. Later bleek dat zijn overbuurman, een beruchte drugsbaron, het doelwit was.

Zweekhorst is de enige fatale persoonsverwisseling in 2014. Een jaar later vinden er zes plaats. Die worden in de Amsterdamse onderwereld uitgevoerd door de nieuwste generatie criminelen uit het Marokkaanse, Antilliaanse en Surinaamse circuit. 'Waar vroeger nog een professionele huurmoordenaar uit Joegoslavië of Turkije werd ingehuurd die niet wist wie de opdrachtgever was, nemen nu jonge gastjes uit Almere of Hoofddorp deze taak op zich', zegt Slot. 'Die zijn niet getraind en zitten vaak tegen het zwakbegaafde aan.'

Kogelregen

Volgens Slot is dat ook de reden dat er meer vergissingen plaatsvinden: 'Deze amateuristische criminelen raken in paniek als er enige gelijkenis is met het doelwit. Bijvoorbeeld als iemand in dezelfde auto rijdt, wat bij Djordy het geval was. Ze maken bovendien gebruik van makkelijk verkrijgbare kalasjnikovs die helemaal niet geschikt zijn voor het uitvoeren van een gerichte moord, omdat er bij het schieten een kogelregen ontstaat.'

Het ontbreekt huidige moordopdrachtgevers aan tijd, kunde en de juiste netwerken om professionele criminelen in te huren, stelt Slot. 'Een huurmoordenaar wachtte vroeger bij twijfel op een betere gelegenheid. Als hij het slachtoffer in het vizier had, schoot hij deze eerst in de buik om de persoon te destabiliseren, waarna een schot door het hoofd volgde. Daar kwam geen kalasjnikov aan te pas.'

Inmiddels lijkt het aantal vergismoorden weer terug te lopen. Latumahina was vorig jaar het enige slachtoffer van een persoonsverwisseling. Ook voor dit jaar zijn nog geen vergismoorden geregistreerd.

De afwasser die per abuis werd doorzeefd

Augustine Nyantakyi werd begin 2015 in Amsterdam doodgeschoten. Per vergissing. Zijn familie vertelt voor het eerst hun verhaal. 'We vergeven de daders.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden