Politie bevestigt: auto's raadslid Wormerland in brand gestoken

De twee auto's van GroenLinks-fractievoorzitter in de gemeente Wormerland Harold Halewijn (50) zijn inderdaad in brand gestoken. Dat bevestigt de politie van Wormerland dinsdagmiddag. De burgemeester spreekt van een 'laffe daad'.

Een van de twee verbrande auto's in Oostknollendam wordt weggesleept. Beeld Pieter Hotse Smit
Een van de twee verbrande auto's in Oostknollendam wordt weggesleept.Beeld Pieter Hotse Smit

Halewijn denkt dat de auto's in brand zijn gestoken vanwege de informatiebijeenkomst dinsdagavond over de opvang van vluchtelingen in de gemeente. Daar zijn volgens de burgemeester echter geen concrete aanwijzingen voor. 'Het is een scenario', zei burgemeester Tange tijdens een persconferentie.

De bijeenkomst vanavond gaat door, en is bedoeld als consultatiebijeenkomst over de opvang van vluchtelingen in Oostknollendam, onderdeel van de gemeente Wormerland. Het is, anders dan eerst gedacht, een openbare bijeenkomst. 'Iedereen is welkom', zei burgemeester Tange. Wel is het uitdrukkelijk bedoeld voor inwoners van de gemeente. Negentig procent van de aanmeldingen zijn mensen uit de buurt.

Het is, zei Tange, niet aan de orde dat in Oostknollendam een asielzoekerscentrum komt. De burgemeester zei dan ook niet bevreesd te zijn voor de avond, die is verplaatst naar de brandweerkazerne vanwege het grote aantal aanmeldingen. Er zijn in ieder geval twee wijkagenten aanwezig.

Interview Harold Halewijn

Fractievoorzitter Harold Halewijn (50) van GroenLinks in de gemeente Wormerland staat voor zijn huis 'De Vriendschap' in de zachtmoedige oktoberzon in Oostknollendam en zwaait zijn moeder uit. Die dacht dat hij wel wat steun kon gebruiken nadat zijn twee auto's vannacht in brand werden gestoken. Zijn dinsdagse bardienst in het dorpshuis is afgezegd.

De verbrande auto's bij het huis van Halewijn in Oostknollendam. Beeld Pieter Hotse Smit
De verbrande auto's bij het huis van Halewijn in Oostknollendam.Beeld Pieter Hotse Smit
Een van de verbrande auto's. Beeld Pieter Hotse Smit
Een van de verbrande auto's.Beeld Pieter Hotse Smit

Leegstaand schoolgebouw

Het was een idee van raadslid Halewijn om vluchtelingen op te vangen in het leegstaande schoolgebouw tegenover zijn huis. Dat gebouw staat al anderhalf jaar leeg. Halewijn denkt dat zijn auto's in brand zijn gestoken vanwege dit voorstel. 'Het is de enige relatie die ik kan leggen', zegt Halewijn. 'Ik heb geen andere vijanden.' In Oostknollendam, waar hij woont, bestaat volgens hem geen weerstand tegen de opvang van vluchtelingen.

Halewijn had de uitnodiging voor de discussieavond gedeeld op Facebook omdat mensen zich voor de avond digitaal moesten aanmelden. 'Ik kreeg toen al wat bedenkelijke reacties. Ik had er wel rekening mee gehouden dat er vanavond wat zou kunnen gebeuren, maar ik had dit niet verwacht.'

Voorzitter Peter Lamie (55) van de dorpsvereniging Oostknollendamm zegt dat Halewijn altijd uitgesproken is over dit soort thema's, maar de branden kwamen als een verrassing. 'Ik deel zijn mening over vluchtelingen. Mensen die zo veel moeite nemen om hier te komen moet je met open armen ontvangen. Ik ben überhaupt tegen grenzen. Door dergelijke acties stel ik mijn mening zeker niet bij.'

Lamie krijgt bijval van Car Husslager (75) in het dorpshuis. 'Als ook hier vluchtelingen komen, vind ik dat prima. Als er een paar goede voetballers tussen zitten, dan heeft de club er ook nog wat aan. Ik krijg vooral de indruk dat mensen van buiten de boel ophitsen. Hier heb ik niets gemerkt van weerstand.'

Het leegstaande schoolgebouw. Beeld Pieter Hotse Smit
Het leegstaande schoolgebouw.Beeld Pieter Hotse Smit

Lees ook: Radicaal-rechts ingehaald door burgers die zelfde geluid vertolken

Radicaal-rechtse organisaties als de Nederlandse Volks-Unie (NVU) en Voorpost grijpen inspraakavonden over de mogelijke komst van vluchtelingen aan om protesten aan te wakkeren en zichzelf te profileren. (+)

'Niet laten intimideren'

GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt tegen persbureau ANP geschrokken te zijn van het in brand steken van auto's van Halewijn. 'Ik schrik hier geweldig van. Ik maak me zorgen over het maatschappelijk klimaat dat is ontstaan rond het debat over vluchtelingen. Maar het is nu eerst zaak goed uit te zoeken wat er in Wormerveer gebeurd is.'

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken laat in een reactie weten dat hij burgemeester Tange en raadslid Halewijn gesproken heeft. De voorgenomen raadsvergadering gaat door zoals gepland; 'het is belangrijk dat het democratisch bestuur zich niet laat intimideren.'

Harold Halewijn voor de leegstaande school in Oostknollendam. Beeld Pieter Hotse Smit
Harold Halewijn voor de leegstaande school in Oostknollendam.Beeld Pieter Hotse Smit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden