Politie betrapt Brabantse veeboeren op overtredingen luchtwassers

De politie heeft woensdag acht veehouderijen in Oost-Brabant gecontroleerd op luchtwassers (luchtzuivering) en aantallen dieren. Bij zeker zes van de acht veehouders werden overtredingen geconstateerd. Het is voor het eerst dat de politie op deze schaal controleert op luchtwassers, vertelde een woordvoerder.

Aan de controle werkten in totaal 60 mensen mee van de politie, justitie, NVWA, het waterschap en de provincie.

Veehouderijen moeten luchtwassers gebruiken om de lucht uit de veestallen te zuiveren van ammoniak. Bij zes bedrijven was geen luchtwasser aanwezig of werd die niet gebruikt.

Op een bedrijf waren te veel dieren, op een ander bedrijf stonden te veel dieren in een hok. Eén bedrijf had een mestsilo zonder vergunning, bij een ander bedrijf liep mest vanuit een opslag in een sloot. De resultaten van één bedrijfscontrole zijn nog niet bekend. Eén bedrijf was op orde.

Aanleiding voor de controle zijn de uitkomsten van eerdere bedrijfsbezoeken door de provincie. Uit een rapportage die de provincie vorige week publiceerde blijkt dat van 627 bedrijven er 332 in overtreding waren.

De politie ging woensdag op bezoek bij boeren die eerder ook werden betrapt. Het gaat om zeven varkenshouders en een kalverhouderij. De politie maakt niet bekend waar de bedrijven precies staan. Zij stuurt de resultaten van de controle voor beoordeling naar het Openbaar Ministerie.

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO is voor hard optreden tegen veehouders die zich willens en wetens niet aan de regels houden. De boerenbond erkent dat het percentage overtreders hoog is maar zegt dat 6 overtreders op een totaal aantal van 6800 veebedrijven in Brabant laag is. Het beeld dat het gros van de veehouders lak heeft aan de regels, klopt niet, zegt een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden