Politie bestraft herrie met gele en rode kaarten

Na een succesvolle proef van drie jaar in Deventer, Raalte en Olst/Wijhe, voert de politie IJsselland een nieuw bekeuringssysteem in om geluidsoverlast tegen te gaan: het uitdelen van gele en rode kaarten....

ANP

Als de politie geluidsoverlast constateert, krijgt de veroorzaker een gele kaart. Dit geldt als een officiële waarschuwing. Constateren de ordehandhavers binnen zes maanden op dezelfde plek weer geluidsoverlast, geven zij de veroorzaker een rode kaart en een boete van 75 euro.

Bij een derde klacht, binnen zes maanden na ontvangst van de rode kaart, neemt de politie de versterker van de dader in beslag en reikt ze een tweede rode kaart uit. Als de herriemaker dan nog eens in de fout gaat, neemt de politie alle apparatuur in beslag, verstrekt ze een tweede boete en schakelt ze het Openbaar Ministerie in. Eventueel wordt de woningbouwvereniging op de hoogte gebracht en kan de herrie maker uit huis worden gezet, aldus de politie.

Wijkagent Edwin Katerberg uit Deventer bedacht het kaartensysteem drie jaar geleden voor een wijk in Deventer waar regelmatig geluidsoverlast voorkwam. Toen de methode succesvol bleek en de klachten afnamen, voerde de politie het systeem in heel Deventer in, gevolgd door de gemeenten Raalte en Olst/Wijhe. Nu gaat IJsselland de methode in het hele politiedistrict toepassen.

Gemiddeld deelt de politie één gele kaart per dag uit, één bekeuring per twee weken en neemt ze een keer per maand per maand apparatuur in beslag. Uit een enquête onder klagers over geluidsoverlast blijkt dat de aanpak van de politie op prijs wordt gesteld, aldus een politiewoordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden