Politie België wenst geen 'bijltjesdag'

De druk op de leiding van de rijkswacht en magistratuur om haar verantwoordelijkheid te nemen voor alle blunders in de affaire-Dutroux en af te treden, is maandag verder toegenomen....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

'Wij vinden niet dat als ergens in het land een rijkswachter een fout maakt, dan maar meteen de hele leiding van de rijkswacht moet opstappen', zo was de reactie van het Nationaal Rijkswachtsyndicaat. Ook de voorzitter van de rechtbank in Neufchâteau, vanwaaruit Marc Dutroux de benen nam, ziet geen reden om overhaaste conclusies te trekken uit de affaire.

Binnen zowel justitie als de rijkswacht lopen onderzoeken naar de curieuze gang van zaken van afgelopen donderdag. De nieuwe ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie hopen eind deze week verslag te kunnen uitbrengen over de onderzoeken.

De rijkswacht is gisteren verder onder vuur komen te liggen, na onthullingen in de media dat medeverdachte Michelle Martin, de vrouw van Dutroux, enige weken geleden een poosje helemaal alleen in de hal van het gerechtsgebouw stond te wachten. Haar bewakers hadden haar, geboeid, alleen in de lift naar beneden laten gaan en maakten boven nog een praatje. Martin bleef in de hal op haar begeleiders wachten.

Tegen alle beschuldigingen van onachtzaamheid verweert de rijkswacht zich vooral met het argument dat de veiligheidsmaatregelen van het gerecht te wensen overlaten. Rijkswachters moeten zelf op zoek naar dossiers en worden niet of nauwelijks geholpen. Ook de kamers van het gerechtsgebouw waar verdachten hun dossiers kunnen inkijken voldoen niet aan de veiligheidsnormen.

Gisteren sloten alle vier coalitiepartijen CVP, SP, PS en PSC zich aan bij de oproep van de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback dat alle verantwoordelijken voor het drama vrijwillig een stapje opzij doen. Er werden echter geen namen van leidinggevende magistraten of rijkswachters genoemd.

Alleen de SP, de partij van Tobback, suggereerde dat in ieder geval rijkswachtchef Deridder zijn conclusies zou moeten trekken. Voor het hoofdkwartier van de rijkswacht in Brussel hebben actievoerders gisteren post gevat met dezelfde eis.

De oppositie eist dat ex-minister van Justitie Wathelet ontslag neemt als Europees rechter. Die oproep vond bij de PSC, de partij van Wathelet, geen genade. Volgens PSC-voorzitter Nothomb was Wathelet niet meer in functie als minister toen de affaire-Dutroux losbarstte. Daarom zou hij niet meer verantwoordelijk zijn.

Volgens de advocaat van Dutroux was de ontsnapping van zijn cliënt een wanhoopsdaad. 'De grenzen van zijn weerstand zijn bereikt. Ik ben bang dat hij zijn proces niet haalt', aldus Julien Pierre in de Waalse krant La Meuse. De verdachte kindermoordenaar schreef een week geleden al een brief naar de minister van Justitie dat hij de pesterijen in de gevangenis niet langer aankan. Tijdens zijn kortstondige vrijheid zou hij ook een afscheidsbrief aan zijn zoon hebben geschreven, omdat de crimineel ervan uitging dat zijn vlucht niet goed zou aflopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden