Nieuws

Politie beëindigt samenwerking met Amber Alert, tot woede van organisatie achter waarschuwingssysteem

Directeur Frank Hoen van Amber Alert, het waarschuwingssysteem om vermiste kinderen terug te vinden, is boos dat de politie na 13 jaar een einde maakt aan de samenwerking. Hij vreest dat stopzetting ‘kinderlevens gaat kosten’, zei hij vanavond tegen het ANP.

Het eerste Amber Alert op een matrixbord langs snelweg, in 2011. Beeld Marcel van den Bergh
Het eerste Amber Alert op een matrixbord langs snelweg, in 2011.Beeld Marcel van den Bergh

De politie wil noodoproepen over vermiste kinderen voortaan integreren in Burgernet, een samenwerking tussen gemeenten, burgers en politie.

‘Wij hebben sinds 2008 gewerkt aan het opzetten van een fijnmazig systeem om informatie over vermiste of ontvoerde kinderen razendsnel onder de aandacht van miljoenen burgers te brengen’, stelt Hoen. Amber Alert verspreid een oproep met foto via sms, sociale media, reclameschermen, snelwegborden, websites, televisie en zelfs pinautomaten. ‘Het gaat niet lukken om met Burgernet direct zo’n bereik te krijgen.’ Verder stoort het Hoen dat de samenwerking met hem eenzijdig is opgezegd.

De politie maakte vandaag bekend dat de samenwerking met Amber Alert stopt per 22 juli 2021. De woordvoerder verwacht geen negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de opsporing van vermiste kinderen. ‘Amber Alert werd gemiddeld twee keer per jaar ingezet’. Burgernet biedt alarmering via spraak- of sms-berichten per buurt, bijvoorbeeld als een mogelijke inbreker wordt waargenomen. Maar ook na een beroving of bij een vermist persoon. Alle waarschuwingen en oproepen onder één noemer aanbieden, is volgens het ministerie van Justitie duidelijker en efficiënter.

Eind 2019 werd de 12-jarige Hania uit Rotterdam nog teruggevonden op een hotelkamer met een 49-jarige man, na een grootscheepse zoekactie. Daarbij werd ook het Amber Alert ingezet, zodat drie miljoen Nederlanders een melding ontvingen op hun telefoon. Of dit de gouden tip heeft opgeleverd, wilde de politie destijds niet zeggen. De politie kiest eerst voor een lokale melding via Burgernet, daarna voor een Vermist Kind Alert, en alleen in levensbedreigende gevallen voor het massale Amber Alert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden