Politie beëindigt dagenlange betoging in Minsk

De oproerpolitie in de Wit-Russische hoofdstad Minsk heeft vrijdagochtend een einde gemaakt aan de protestactie die sinds maandag werd gevoerd tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen....

ANP

Volgens buitenlandse journalisten hebben ongeveer honderd ME'ers in nog geen twintig minuten en zonder veel geweld het Oktoberplein in Minsk schoongeveegd. Ruim tweehonderd betogers werden opgepakt en weggevoerd in vrachtwagens. Later op de dag arresteerden agenten nog eens bijna driehonderd demonstranten. Een getuige meldde dat alle vrouwelijke betogers naar huis mochten. De autoriteiten hebben het tentenkamp dat de betogers hadden opgezet direct opgeruimd.

De betogers, veelal jongeren, werden in gereedstaande vrachtwagens afgevoerd. Naar schatting tien demonstranten zijn met harde hand van het plein gehaald. Een commandant riep tijdens de actie voortdurend door een megafoon tegen zijn manschappen geen geweld te gebruiken.

De gearresteerde betogers zijn afgevoerd naar een rechtbank. Daar wordt snelrecht toegepast om de opposanten te veroordelen wegens hun betrokkenheid bij antiregeringsprotesten. Rechtbanken in Minsk hebben de afgelopen dagen al betogers veroordeeld. In veel gevallen kregen de demonstranten vijftien dagen cel.

Oppositieleider Aleksandr Milinkevitsj hoopt dat de straffen voor de betogers in Minsk niet te zwaar zullen zijn. Dat zei hij vrijdag tegen de Franse radiozender Europe 1. Verder riep hij op tot nieuwe protesten. Milinkevitsj was vrijdag te vinden bij de gevangenis in Minsk waar de demonstranten opgesloten zaten. De oppositieleider zei dat ‘dit regime maar één taal spreekt: die van onderdrukking’.

‘De autoriteiten vernietigen vrijheid, waarheid en gerechtigheid. De democratie duurde maar een paar dagen en dat toont de essentie van het regime in Wit-Rusland’, zei Milinkevitsj. Hij toonde zich vrijdagochtend strijdvaardig en vastbesloten de grote demonstratie die de oppositie zaterdag in Minsk wil houden, door te laten gaan. Donderdagavond had hij zijn aanhangers ook al opgeroepen hun protesten voort te zetten. De oppositie komt vrijdagochtend bijeen om de situatie te bespreken.

Volgens de oppositie is de overweldigende verkiezingszege van president Loekasjenko zondag door massale fraude tot stand gekomen. Ook westerse waarnemers hebben gezegd dat de stembusgang allesbehalve vrij en eerlijk is verlopen. Desondanks riep de kiescommissie Loekasjenko donderdag formeel uit tot winnaar.

Presidentskandidaat Aleksander Kozoelin had vrijdagochtend geen goed woord over voor het ‘laffe’ optreden van de regering. ‘Het is duidelijk dat de autoriteiten te weinig moed hadden’, zei hij. ‘Daarom hebben ze midden in de nacht de politie gestuurd, toen er zo min mogelijk getuigen waren’.

De demonstranten kampeerden al voor de vierde nacht op rij in een provisorisch tentenkamp, in de bittere kou. Ze hoopten zo een revolutie te ontketenen zoals die in buurland Oekraïne ruim een jaar geleden. Daar leidden massale straatprotesten destijds de val in van het autoritaire regime van Leonid Koetsjma.

Loekasjenko geniet echter de nodige populariteit in zijn land, ondanks zijn dictatoriale gedrag. Hij heeft de afgelopen twaalf jaar het land de politieke en economische stabiliteit gebracht die in veel voormalige Sovjetrepublieken juist ontbreekt. Tot massale volksprotesten is het dan ook niet gekomen.

(AFP) Beeld
(AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden