Politie Bahia staakt: moordpiek

De Braziliaanse regering probeert met onderhandelingen een einde te maken aan een massale politiestaking in de noordoostelijke deelstaat Bahia. De opstand, die heeft geleid tot een enorme stijging van het aantal moorden in de deelstaathoofdstad Salvador, dreigt zich uit te breiden tot andere delen van het land, waaronder carnavalsparadijs Rio de Janeiro.

VAN ONZE CORRESPONDENT ALLART HOEKZEMA

SANTA CRUZ - Het imago van de opkomende grootmacht Brazilië heeft een flinke deuk opgelopen in het zicht van het jaarlijkse carnaval. Het ministerie van Veiligheid van de deelstaat Bahia heeft al 120 gewelddadige overlijdensgevallen geregistreerd sinds het begin van de politiestaking op 31 januari. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzicht van dezelfde periode vorig jaar.

Honderden agenten van de regionale militaire politie hebben het deelstaatparlement in Salvador bezet en duizend federale soldaten omsingelen sinds de vroege ochtend van maandag het gebouw. 'Hier draagt iedereen wapens, maar onze beweging is vreedzaam en gedisciplineerd', zei de leider van het politieprotest, Marcos Prisco, in een telefonisch interview met het Braziliaanse tv-kanaal O Globo.

Zondag was het tegenover het parlement in Salvador al tot een handgemeen gekomen tussen sympathisanten van de stakers en militairen, die traangas gebruikten en met rubberkogels schoten. Het begin van het schooljaar werd dinsdag uitgesteld in de hele deelstaat en de meeste bars en restaurants hebben hun openingstijden verkort.

Bisschop bemiddelt vergeefs

Bij het protest heeft zich eenderde van de 31 duizend agenten van de militaire deelstaatpolitie aangesloten. Dinsdagavond lokale tijd mislukten de eerste onderhandelingspogingen, waarbij de aartsbisschop van Salvador, monseigneur Murilo Kruger, als bemiddelaar optrad. De stakers eisen een salarisverhoging van 30 procent, maar hebben zich bereid verklaard hun protest op te heffen als de arrestatiebevelen tegen hun leiders worden ingetrokken.

De gouverneur van de deelstaat Bahia, Jacques Wagner, vermoedt echter dat enkelen van de stakers zich de afgelopen jaren schuldig hebben gemaakt aan moorden en berovingen in Salvador. Wagner weigert te praten over een amnestie. 'Dit is een democratie. Het recht om verbetering van de loon- en werkomstandigheden te eisen is gegarandeerd, maar niet het recht om te beledigen, te intimideren en te plunderen', zei de gouverneur tegen radiozender CBN.

Wagner, lid van de linkse arbeiderspartij PT van president Dilma Rousseff en een goede vriend van het voormalige staatshoofd Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2010), bood de politieagenten dinsdagavond een salarisverhoging van slechts 6,5 procent aan.

Bahia begint de economische gevolgen van de politiestaking te voelen. Ruim 10 procent van de hotelreserveringen voor het carnaval in Salvador, een koloniale stad die op de Werelderfgoedlijst van de VN staat en wordt gezien als het hart van de Afro-Braziliaanse cultuur, is al afgezegd als gevolg van het toegenomen geweld. 'En het zal nog veel erger worden als dit conflict niet wordt opgelost', zei de voorzitter van de Braziliaanse vereniging van reisorganisaties ABAV in Bahia, Pedro Galvão, tegen het dagblad Folha de São Paulo.

Agenten elders in het land, waaronder het regionale militaire politiekorps van Rio de Janeiro, hebben zich solidair verklaard met de stakers in Bahia en overwegen eveneens het werk neer te leggen. Een gemiddelde agent in Bahia en Rio de Janeiro verdient omgerekend 700 euro per maand. Federale agenten ontvangen drie keer zo veel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden