Politie Australië weg uit buurland

Australië heeft zijn 154 politieagenten dinsdag teruggetrokken uit Papoea-Nieuw-Guinea (PNG), waar ze de plaatselijke politie hielpen bij de bestrijding van de ernstig uit de hand gelopen misdadigheid....

Van onze buitenlandredactie

Australië had zijn politiemensen naar zijn oud-kolonie gestuurd op voorwaarde dat ze daar niet zouden kunnen worden vervolgd door de justitie van PNG, die in een kwade reuk staat. Het Hooggerechtshof van PNG had vorige week echter vastgesteld dat die afspraak in strijd is met de Grondwet. Daarop besloot Australië zijn politie terug te halen.

De Australische agenten waren een half jaar geleden naar PNG gestuurd met de bedoeling daar vier jaar te blijven. Ze liepen samen met de plaatselijke politie patrouilles in de hoofdstad, Port Moresby, die onveilig wordt gemaakt door gewapende bendes, de raskols. Ook verleenden de Australiërs advies en bijstand bij recherchewerk en forensisch onderzoek. Bovendien stuurde Australië enkele hoge ambtenaren naar Port Moresby, die daar de chaos en de corruptie moesten verhelpen op Financiën en Justitie en bij een aantal openbare diensten. Dat alles als dwingende voorwaarde voor een voortzetting van de ontwikkelingshulp van tegen de 140 miljoen euro per jaar.

Australië, dat zich als voormalige koloniale mogendheid dertig jaar afzijdig had gehouden van de eilandstaten in de Stille Zuidzee, koos voor een actievere bemoeienis na de aanslagen van ‘11 september’. De eilandstaatjes, met hun corrupte en vaak onmachtige bestuur, worden sindsdien beschouwd als een risico: bij afwezigheid van een effectief gezag zouden terroristen er ongestoord aanslagen kunnen voorbereiden. Inmiddels zijn er ook Australische soldaten of politieagenten actief in Fiji, Tonga, Samoa en de Salomonseilanden.

De Australische media zien vooralsnog geen oplossing voor het probleem met Papoea-Nieuw-Guinea. De zes miljoen inwoners kunnen de Australische ontwikkelingshulp niet missen. Maar Australië kan zijn politieagenten ook niet blootstellen aan een corrupte justitie. ‘Geen van beide partijen kan het er nu verder maar bij laten zitten’, schrijft de Sydney Morning Herald in een commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden