Politie arresteert twee gezochte mannen in sluipschutterzaak

Twee mannen die door de Amerikaanse politie werden gezocht in verband met de serie sluipschuttermoorden in en rond de hoofdstad Washington zijn donderdag aangehouden. Een woordvoerder van de dienst voor alcohol, tabak en vuurwapens (ATF) heeft dat bekendgemaakt.

Associated Press

Een arrestatieteam hield de twee mannen na tips van een automobilist en een beheerder om 03.19 uur aan terwijl zij in hun auto lagen te slapen op een parkeerplaats langs een autosnelweg in Frederick County in Maryland. Zij boden geen verzet.

De ATF-zegsman maakte de namen van de arrestanten niet bekend, maar de leider van het onderzoek, hoofdcommissaris Charles Moose van de politie van Montgomery County, identificeerde een van de gezochte personen eerder als de 42-jarige John Allen Muhammad.

Muhammad, die ook bekend is als John Allen Williams, werd gezocht wegens overtreding van de vuurwapenwet. Dat hij gezocht werd, betekende volgens Moose niet dat hij van betrokkenheid van de moorden werd verdacht. Hij bevond zich mogelijk in het gezelschap van een jongen, de 17-jarige Lee Malvo. De relatie tussen de twee was niet direct bekend.

De onbekende sluipschutter heeft sinds 2 oktober in de omgeving van Washington met welgemikte schoten van grote afstand tien mensen gedood en twee ernstig verwond.

Williams is volgens verschillende kranten in de jaren tachtig gestationeerd geweest in Fort Lewis, een legerbasis in de staat Washington op meer dan 3.200 kilometer van Washington D.C., die is gespecialiseerd in het trainen van sluipschutters. Hij diende in de Golfoorlog en werd later gestationeerd in Fort Ord in Californië.

Malvo, volgens de autoriteiten een Jamaicaan, zat vorig jaar op de middelbare school van Bellingham in de staat Washington.

De politie is Williams op het spoor gekomen na een tip over een sluipschuttermoord op 21 september op de parkeerplaats van een winkelcentrum in Montgomery in de staat Alabama. In de omgeving van die moord werd een stuk papier gevonden waar vingerafdrukken van Malvo op voorkwamen. Malvo bleek in Tacoma woonachtig te zijn, op hetzelfde adres als Williams.

FBI-agenten hebben het huis in Tacoma woensdag urenlang doorzocht. Televisieploegen in helikopters filmden agenten met metaaldetectors in de achtertuin, waaruit later een zwaar object en een boomstronk werden weggehaald.

Een overbuurman, Chris Waters, een soldaat van het nabijgelegen Fort Lewis, zei dat hij de politie had gebeld nadat hij in januari bijna dagelijks schoten van een krachtig geweer had gehoord. "Nooit meer dan drie schoten per keer."

De krant Seattle Times berichtte dat Williams/Muhammad en Malvo zich met sympathie hadden uitgelaten over de vliegtuigkapers van 11 september vorig jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden