Nieuwsmisstanden politiebureau Hoefkade

Politie arresteert twee agenten vanwege lekken vertrouwelijke informatie

Een hoofdagent die vertrouwelijke informatie aan NRC zou hebben gelekt over misstanden bij het politiebureau Hoefkade in de Haagse Schilderswijk, is donderdag aangehouden. Ze wordt verdacht van schending van het ambtsgeheim, valsheid in geschrifte, het doen van valse aangifte, meineed en computervredebreuk.

Politiebureau Hoefkade in de Haagse Schilderswijk.Beeld Politie Den Haag

De vrouw was wijkagent in Den Haag en werkt sinds maart in Noord-Holland. Ook een tweede vrouwelijke agent werd door de rijksrecherche gearresteerd op het politiebureau in Haarlem. Zij wordt eveneens verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie. Het Openbaar Ministerie bevestigt de aanhoudingen, maar geeft geen verdere toelichting. Ook de politie geeft geen commentaar.

Weggepest

De aangehouden klokkenluider werd weggepest op bureau Hoefkade toen haar collega’s ontdekten dat ze klachten had ingediend bij het team Veiligheid Integriteit en Klachten (VIK) van de politie. Agenten bleken zich schuldig te maken aan discriminatie en mishandeling van mensen met een migratieachtergrond. 

Die melding leidde begin december tot disciplinaire maatregelen. Vier politiemedewerkers van Team Hoefkade die in oktober 2018 waren betrokken bij een aanhouding waarbij buitenproportioneel geweld is gebruikt, kregen disciplinaire straffen opgelegd. Het gaat onder meer om een voorgenomen strafontslag en een voorgenomen voorwaardelijk ontslag. 

Daarnaast krijgen zes medewerkers van het politieteam een officiële waarschuwing wegens ongepast gedrag op de werkvloer, meldde de politie begin december. Een agent die de aanhouding filmde en de beelden deelde met zijn collega’s, moet 47 uur verlof inleveren.

Intimidatie

De klokkenluider ging enkele maanden geleden aan de slag in Noord-Holland. Maar na haar overplaatsing is ze volgens NRC geïntimideerd door haar leidinggevende. Hij zou haar seksueel getinte sms-berichten hebben gestuurd. Het onderzoek van het team Veiligheid Integriteit en Klachten zou aan het licht hebben gebracht dat de klokkenluider contact had met NRC

Hoe kon de kwestie met teamchef Fatima Aboulouafa zo ontsporen?
Eerder werd een andere klokkenluider over discriminatie en machtsmisbruik door de politie op bureau Hoefkade op non-actief gesteld. Teamchef Fatima Aboulouafa wilde misstanden aankaarten bij de ­politie in Leiden. Nu zit ze thuis. Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden