Nieuws

Politie arresteert man voor moord op advocaat Derk Wiersum

De politie heeft dinsdagavond 1 oktober een man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum. De advocaat werd op 18 september op straat doodgeschoten voor zijn woning in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B., in de strafzaak tegen de voortvluchtige Ridouan T., die wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties en zogenoemde ‘vergismoorden'.

Wil Thijssen
Belangstellenden leggen bloemen bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum.  Beeld ANP
Belangstellenden leggen bloemen bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum.Beeld ANP

De aanhouding vond plaats in een woonhuis, dat direct na de arrestatie is doorzocht. De verdachte is overgebracht naar een cellencomplex en zit in volledige beperkingen, wat inhoudt dat hij alleen contact mag hebben met een advocaat.

Sinds de moord op Wiersum, die een aanslag op de rechtsstaat is genoemd, hebben rechercheurs ‘onophoudelijk’ gezocht naar een witte bestelbus die na de liquidatie op camerabeelden stond. Het gaat om een Opel Combo, waarvan vaststaat dat de auto is gestolen en voorzien van valse kentekenplaten. De bestelauto is volgens de politie na de moord als vluchtauto gebruikt. Het is gelukt deze bestelbus te vinden, meldt de politie.

De chef van de recherche in Amsterdam, Olivier Dutilh, denkt dat er zeker meer aanhoudingen zullen volgen in het onderzoek naar de moord op advocaat Derk Wiersum. Hij baseert zich daarbij op de ‘creativiteit en intense samenwerking’ van rechercheurs en forensisch specialisten in het onderzoeksteam. ‘Dat is een belangrijk fundament van het onderzoek.’

Ook wijst Dutilh op de middelen en technieken die in het onderzoek worden ingezet. Het onderzoeksteam dat aan de zaak werkt, is ‘uitzonderlijk groot’, vanwege de enorme impact van de moord, aldus de recherchechef. Mensen van binnen en buiten het Amsterdamse korps zijn gerekruteerd. Ook specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn bij het onderzoek betrokken.

De politie meldt nadrukkelijk dat meer informatie over de gearresteerde verdachte op dit moment niet wordt verstrekt.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid noemt de arrestatie ‘goed werk van de politie’ en ‘positief nieuws’.

Ridouan T., en de moord op een advocaat

Wie is de man die wordt gelinkt aan de moord op advocaat Derk Wiersum?

Ridouan T. slaagde er jarenlang in om onder de radar te blijven. Inmiddels wordt de veronderstelde cocaïnemiljonair internationaal gezocht wegens een reeks liquidaties. Zijn naam wordt ook in verband gebracht met de moord op advocaat Derk Wiersum, al zegt zijn advocaat dat die conclusies te voorbarig zijn. Wie is deze man?

Wat betekent de liquidatie van Wiersum voor het proces rond kroongetuige Nabil B.? ‘Zonder advocaat is dit niet te doen

De vermoedelijke dader die in september in de wijk Buitenveldert een einde maakte aan het leven van Derk Wiersum, zou volgens ooggetuigen 16 en 20 jaar oud zijn. Piepjonge hitters, het komt steeds vaker voor.

Voor het eerst spreekt korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom over de ‘nieuwe realiteit’ sinds de moord op advocaat Derk Wiersum. ‘Duizend man erbij toveren binnen een jaar, dat gáát niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden