Politie arresteert 34 relschoppers na nacht vol geweld in Den Haag

De rust is teruggekeerd in de Haagse Schilderswijk. Relschoppers zijn na een nacht vol grof geweld weg en de straten zijn zo goed als leeg. De politie surveilleert donderdagochtend nog wel.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Met name rondom de Hobbemastraat, waar veel vernielingen zijn aangericht en de ME werd aangevallen, is de chaos groot. Het ligt er bezaaid met glasscherven en puin. Relschoppers vernielden onder meer winkelruiten, twee pinautomaten en een bushokje. Ook theater De Vaillant moest het ontgelden: ruiten en deuren werden vernield en de inboedel belandde op straat.

De politie heeft 34 relschoppers aangehouden na de ongeregeldheden. Van de aangehouden onruststokers waren er elf minderjarig. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag riep woensdag voor de rellen nog op tot kalmte. Honderden mensen demonstreerden woensdagavond bij het politiebureau aan De Heemstraat tegen de manier waarop Haagse agenten te werk gaan. Het protest ontaardde in geweld tegen de politie.

Rollen omgedraaid
Tientallen politiemensen werden met stenen bekogeld en moesten zich uit de voeten maken voor de naar schatting honderden relschoppers. Niet veel later waren de rollen omgedraaid: de straat werd schoongeveegd en de politie nam de controle weer over. Relschoppers werden verjaagd door ME'ers in busjes en politieagenten in burger met wapenstokken.

Relschoppers hadden eerder op de nacht winkelruiten ingeslagen, twee pinautomaten bewerkt en een bushokje vernield. Er zijn meerdere brandjes gesticht op straat, waarbij ook fietsen in vlammen zijn opgegaan. De politie heeft zestien relschoppers opgepakt.

Theater De Vaillant werd ook aangevallen: ruiten en deuren werden vernield en de inboedel van het cultuurcentrum belandde op straat. Binnen werd een ravage aangericht. Een piano werd op zijn kop gegooid. Buiten riepen meer dan honderd mensen leuzen tegen Joden. Sommige relschoppers staken vuurwerk af.

Gestikt
Aanleiding voor het hevige protest was de dood van Mitch Henriquez in het Haagse Zuiderpark afgelopen weekeinde. Hij bleek te zijn gestikt door toedoen van de agenten die hem arresteerden. Het Openbaar Ministerie maakte woensdag bekend dat Henriquez is gestikt door zuurstoftekort. Vijf agenten waren betrokken bij het overmeesteren van de Arubaan. Zij worden nu verdacht van betrokkenheid bij de dood van de man en zijn op non-actief gesteld.

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie liet weten geschokt te zijn en zei dat de onderste steen boven moet. Volgens politiechef Paul van Musscher was er een goede reden om Henriquez aan te houden - hij zou meerdere keren hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had - maar stierf hij bij het overmeesteren.

Bij het politiebureau aan de De Heemstraat waren maandagavond ook al rellen uitgebroken. In de nacht van dinsdag op woensdag was het eveneens onrustig in de Schilderswijk. Enkele tientallen mensen werden opgepakt.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Oproep moskee

De as-Soennah moskee riep woensdag de jongeren van de Schilderswijk op zich te beheersen en ouders en ouders om hun kinderen tot bedaren te brengen. Dat stelt het bestuur van de Haagse moskee in een verklaring. 'Alhoewel wij allemaal het harde optreden van de politie afkeuren en begrip hebben voor de woede, het verdriet en de frustraties die de zinloze dood van deze Arubaanse burger oproepen, kunnen we ons absoluut niet vinden in de wijze waarop deze jongeren hun emoties tonen', schrijft as-Soennah.

De moskee roept 'de jongeren - vooral de moslims onder hen - op om de rust te bewaren en hun moed en innerlijke kracht te laten zien'. Ze moeten er ook aan denken dat het ramadan is. De vastenmaand is 'een maand van bezinning, een maand waarin wij juist onze emoties moeten beheersen en onze beste kant moeten laten zien', aldus het moskeebestuur.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden