Politie Amsterdam pakt relatiefraudeurs op

De politie in Amsterdam heeft de afgelopen twee maanden zestien verdachten gearresteerd die betrokken waren bij schijnrelaties en relatiefraude om zo verblijfsvergunningen te kunnen regelen....

ANP

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ontdekte in een aantal aanvragen voor een verblijfsvergunning valse werkgeversverklaringen en loonstrookjes. Na onderzoek door de Amsterdamse recherche kwamen in eerste instantie acht verdachten in beeld die zich bezighielden met het ronselen van kandidaten. Zij vervalsten diverse officiële documenten en verzonnen verhalen over duurzame relaties. Vervolgens vroegen zij een verblijfsvergunning aan.

Tijdens het onderzoek kwam de politie nog acht andere verdachten op het spoor. Vier vrouwen worden als hoofdverdachte aangemerkt. Zij verdienden enkele duizenden euro's met het ronselen en bemiddelen van geschikte kandidaten. De recherche wist meerdere ‘relaties’ te ontmaskeren.

De politie nam tientallen foto's, brieven en andere persoonlijke bezittingen in beslag die waren gemanipuleerd om als echt te laten doorgaan. De IND zal de aangevraagde verblijfsvergunningen opnieuw beoordelen. Alle verdachten zijn inmiddels door de politie heengezonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden