Politie adviseert drukke pleinen met Koninginnedagfeesten te mijden

In sommige plaatsen trekken de festiviteiten rond Koninginnedag zo veel publiek, dat de politie adviseert die plaatsen te mijden. In Leiden staat de Garenmarkt inmiddels zo vol met mensen dat er niemand meer bij kan, aldus de politie. Op het plein treedt dj Armin van Buuren op, vanaf 20.00 uur. Het plein is nu al zo vol dat de politie aanraadt elders in de stad feest te gaan vieren

Redactie
Drukte op station Amsterdam Centraal Beeld anp
Drukte op station Amsterdam CentraalBeeld anp

In Rotterdam mag niemand het Stadhuisplein meer op, zo zei een woordvoerder van de politie. Ook hier is het advies: zoek een andere feestlocatie. In Groningen adviseert de politie de Grote Markt/Gelkingestraat zo veel mogelijk te mijden. Ook in Alkmaar is de binnenstad overvol, aldus de politie. 'We roepen mensen op niet naar Alkmaar te komen.'

De NS hebben tot nu toe zo'n 190.000 mensen naar Amsterdam vervoerd en zo'n 60.000 naar Eindhoven. Grote problemen hebben zich op het spoor nog niet voorgedaan. Ook vanavond verwacht de NS geen problemen. In de treinen is alcohol verboden.

Ook in Amsterdam is het druk. Voetje voor voetje over de vrijmarkt in het Vondelpark, gezelligheid in de Jordaan en langzaam varen op de grachten. Koninginnedag in Amsterdam verloopt vooralsnog gemoedelijk. Het wordt nog altijd steeds drukker en voller in de stad.

Het is nog te vroeg om te concluderen of Amsterdam erin is geslaagd de stroom bezoekers te beperken door massale feesten uit de binnenstad te weren. Vorig jaar vierden 800.000 mensen Koninginnedag in de hoofdstad. Bijna de helft van de bezoekers kwam van buiten Amsterdam. De stad stroomt vol met een gemengd publiek.

Gevarieerder
De autoriteiten hebben de indruk dat het publiek gevarieerder is dan vorig jaar, omdat er meer gezinnen naar de stad komen. Ze merken ook dat de feestdag iets later op gang kwam dan voorgaande edities.
Volgens de woordvoerder levert het geen problemen op dat het evenemententerrein op het Java-eiland al sinds de ochtend vol is. De autoriteiten slagen erin de stroom bezoekers voor dit feest van Slam!FM om te leiden naar de binnenstad, waar ze op terrassen neerstrijken of deelnemen aan Oranjefeesten die kleinschaliger van opzet zijn.

De organisatie van het Slam!FM-feest wachtte tot maandag 16.00 uur met de bedoeling om nieuwe mensen op het terrein toe te laten, maar uiteindelijk is volgens een woordvoerster van het radiostation besloten om de poorten dicht te houden. Dit wegens aanhoudende drukte op de kop van het Java-eiland.

Bonnefooi
Het heeft geen dan ook geen zin meer op de bonnefooi naar Amsterdam te komen in de verwachting een dancefeest te bezoeken. Het feest van Slam!FM is dus vol en de overige dancefeesten aan de rand van de stad zijn uitverkocht.

Bij het Olympisch Stadion begon om 12.00 uur het Q-dayfestival, waarvoor 20.000 mensen in de voorverkoop een kaartje hebben bemachtigd. Voor Loveland in het Oosterpark zijn 10.000 kaarten vooraf verkocht. Dit dancefestival was vorige week reeds uitverkocht. Zonder toegangstickets op zak is het zinloos een van de feesten op te zoeken, benadrukt de woordvoerster.

Terwijl het feest van Slam!FM om 11.00 uur al de poorten moest sluiten, stroomde het terrein van het Q-dayfestival wat later op de dag vol. Volgens een woordvoerster van de organisatie was het plein voor het Olympisch Stadion rond 13.00 uur voor een derde gevuld. 'Een hele mensenmassa is nog onderweg deze kant op. De sfeer is goed', aldus de woordvoerster.

Pepperspray
De politie heeft maandagochtend op de koninginnemarkt in het Venlose stadsdeel Blerick 59 busjes pepperspray en 100 busjes traangas in beslag genomen. De 34-jarige marktkoopman uit het Duitse Schermbeck die deze wapens in zijn marktkraam aanprees, kreeg een boete van 500 euro.

De Duitser bood de busjes te koop aan op de koninginnemarkt in de Kloosterstraat. Via Twitter riep de politie mensen die de verboden wapens gekocht hebben op, deze op het politiebureau in te leveren en zo een boete te vermijden.

In Duitsland mogen mensen traangas of pepperspray gebruiken om agressieve dieren af te weren. In Nederland is het bezit ervan verboden.

null Beeld anp
Beeld anp
Feestvierders op Amsterdam Centraal Station zijn er klaar voor om in de hoofdstad Koninginnedag te gaan vieren. Beeld anp
Feestvierders op Amsterdam Centraal Station zijn er klaar voor om in de hoofdstad Koninginnedag te gaan vieren.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden