Politie-actie Molenbeek voorbij, geen arrestaties verricht

Na zes uur is de politie-actie in de Brusselse deelgemeente Molenbeek beëindigd. Agenten deden invallen en huiszoekingen, maar arresteerden niemand, zegt een woordvoerder van het Belgisch parket tegen persbureau AFP. Eerder werd gemeld dat Abdeslam Salah, de man op wie de Franse en Belgische politie een klopjacht houden, zou zijn aangehouden. Hij zou wel het doelwit zijn geweest van de acties in Molenbeek.

Redactie en ANP
Speciale politie-eenheden op de daken van huizen in de deelgemeente Molenbeek. Beeld afp
Speciale politie-eenheden op de daken van huizen in de deelgemeente Molenbeek.Beeld afp

Bij de politieactie in Molenbeek klonken even na 13.00 uur kleine explosies. Het is onduidelijk of het ging om schoten of iets anders, zoals een gecontroleerde ontploffing. Hoewel pers en nieuwsgierigen op flinke afstand worden gehouden, was te zien dat de politie met een camera zicht probeerde te krijgen in een bepaalde woning in de Delaunoystraat. Rond 14.00 uur werd de politie-actie in Molenbeek beëindigd.

Op televisiezender VTM was te zien hoe iemand via het dak uit een huis werd gehaald. Pers en omwonenden, die op flinke afstand worden gehouden, stroomden samen bij de politielinten. De politie vroeg de pers met klem om 'geen live beelden te verspreiden van de politieactie in Molenbeek om tactische redenen en ieders veiligheid'.

Dit weekend werden zeven mensen gearresteerd bij huiszoekingen in Molenbeek. Vijf van hen zijn weer vrijgelaten, meldt de Belgische justitie vandaag. Onder hen een broer van Abdelslam Salah

Abdelslam Salah was één van de twee terroristen die mensen doodschoten bij het café Le Comptoire. Hij is daarna vermoedelijk naar Brussel gevlucht. Zaterdagochtend werd hij bij een politiecontrole aangehouden, maar agenten herkenden hem niet en lieten hem door.

Agenten in de Brusselse deelgemeente Molenbeek. Beeld reuters
Agenten in de Brusselse deelgemeente Molenbeek.Beeld reuters

'Belg gaf opdracht voor aanslagen Parijs'

De Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud heeft waarschijnlijk vanuit Syrië opdracht gegeven om de aanslagen in Parijs te plegen. Dat heeft een bron rond het Franse onderzoek gezegd tegen persbureau Reuters.

Abaaoud (27) komt uit de deelgemeente Molenbeek. Abaaoud was mogelijk ook betrokken bij de terreurcel die in januari was opgerold in de Waalse stad Verviers. Bij die politieactie was het paspoort van een Utrechtse tiener gevonden. Die pas werd mogelijk gebruikt door een dubbelganger.

null Beeld belga
Beeld belga

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden