Politicus-zakenman Moïse Katumbi wil president van Congo worden - hij verkeert alleen wel in ballingschap

Vijf redenen waarom u Moïse Katumbi moet leren kennen

Politicus-zakenman Moïse Katumbi wil president van Congo worden. Maar hoe zit dat met zijn Italiaanse nationaliteit?

Beeld Berto Martinez

1 Hij maakte zich populair als gouverneur

Tussen 2007 en 2015 was Moïse Katumbi (53) gouverneur van Katanga, de grondstoffenrijke regio van Congo. De Amerikaanse ambassadeur in Congo omschreef hem als ‘populistisch’, maar onder Katumbi’s bestuur verbeterden wel wegen, scholen en ziekenhuizen. Katumbi zegt dat hij zijn aanpak landelijk wil toepassen en hij geldt als een serieuze tegenstrever van Joseph Kabila bij de uitgestelde verkiezingen, die nu gepland staan voor december.

2 Hij heeft een Griekse vader

Katumbi’s vader, een sefardische Jood, ontvluchtte eind jaren dertig het eiland Rhodos toen daar de Italiaanse fascisten aan de macht waren. Zijn vader streek neer in de regio Katanga en ontmoette er Katumbi’s moeder, een vrouw uit een vooraanstaande familie. Moïse Katumbi bouwde na zijn schooltijd in Katanga een zakenimperium op rond mijnbouw en logistiek. Het maakt Katumbi vermoedelijk tot een van de rijkste mensen in Congo.

3 Hij verkeert alleen wel in ballingschap

Nadat Katumbi zijn presidentiële ambities had uitgesproken, werd hij in mei 2016 aangeklaagd voor het rekruteren van buitenlandse huurlingen. Die timing was volgens Katumbi geen toeval. Hij vluchtte naar Brussel. In juni 2016 werd hij ook nog eens bij verstek veroordeeld tot drie jaar celstraf voor de illegale verkoop van een huis. Het zijn volgens Katumbi nepaantijgingen waarmee Kabila hem wil weerhouden van deelname aan de verkiezingen.

4 Hij heeft problemen met zijn nationaliteit

Bovenop dat alles heeft tijdschrift Jeune Afrique onthuld dat Katumbi tussen oktober 2000 en januari 2017 de Italiaanse nationaliteit bezat. De bevestiging vanuit het dorpje San Vito dei Normanni, deze week ook aan persbureau Reuters, is lastig voor ‘Moïse Katumbi d’Agnano’, want Congo staat geen dubbele nationaliteit toe. Wie toch een andere nationaliteit aanneemt, moet een speciaal verzoek indienen om het Congolese staatsburgerschap terug te krijgen. Congo’s procureur-generaal is echter een onderzoek tegen Katumbi gestart wegens zijn tijd als Italiaan.

5 Hij is een grote voetbalbons

Katumbi turnde met zijn miljoenen de voetbalclub Tout Puissant Mazembe om tot een van de succesvolste clubs van Afrika. TP Mazembe, uit Lubumbashi, de belangrijkste stad van Katanga, won vijf keer de Afrikaanse Champions League en deed als eerste Afrikaanse team mee aan het FIFA-wereldkampioenschap voor clubteams, in 2010. Katumbi woonde vaak wedstrijden bij in zijn witte pak met cowboyhoed. Zijn populariteit als voetbalbestuurder moet een springplank zijn voor de politiek. Mits hij erin slaagt terug te keren naar Congo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.