nieuws

Politicus Van Doorn door beveiliging Mark Rutte aangehouden op verdenking van voorbereiding moordpoging

De Haagse politicus Arnoud van Doorn, fractievoorzitter van de lokale Partij van de Eenheid, is zondag aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een moordpoging. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie. Volgens het Algemeen Dagblad was het mogelijke doelwit demissionair premier Mark Rutte, maar daarover wil het OM niets kwijt. Maandagavond is Van Doorn weer heengezonden.

Rechtbanktekening voormalig Haags PVV-raadslid Arnoud van Doorn (r) en diens advocaat Anis Boumanjal.  Beeld ANP
Rechtbanktekening voormalig Haags PVV-raadslid Arnoud van Doorn (r) en diens advocaat Anis Boumanjal.Beeld ANP

Van Doorn, voormalig PVV’er en tegenwoordig belijdend moslim, werd aangehouden door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), de politie-eenheid die onder meer verantwoordelijk is voor de bescherming van bedreigde politici. Maandag werd bekend dat de georganiseerde criminaliteit Rutte als mogelijk doelwit ziet. In zijn omgeving zouden ‘spotters’ zijn gesignaleerd. Bronnen bevestigden aan diverse media dat zijn beveiliging daarom is opgevoerd.

Een woordvoerder van het OM Den Haag bevestigt dat Van Doorn is aangehouden en weer op vrije voeten is gesteld. Volgens de woordvoerder vertoonde Van Doorn ‘verdacht gedrag’. Verdere details kan hij niet geven.

Tot het onderzoek is afgerond, blijft Van Doorn verdachte. Hij zou geprobeerd hebben ‘inlichtingen te verschaffen om een ernstig misdrijf voor te bereiden’, aldus de officiële verdenking. Op wie dat misdrijf gericht was, kan de woordvoerder niet zeggen. Wel benadrukt hij dat Van Doorn door Ruttes beveiligers is aangehouden. Na een politieverhoor en een nacht in de cel werd Van Doorn maandagmiddag weer vrijgelaten.

Advocaat Anis Boumanjal laat in een verklaring op Twitter weten dat zijn cliënt Van Doorn ‘kennelijk in dezelfde omgeving verkeerde’ als Rutte. Volgens Boumanjal woont Van Doorns moeder in de buurt. Het enige verdachte gedrag dat Van Doorn vertoond zou kunnen hebben was het inspecteren van een ‘opmerkelijke BMW’ die geparkeerd stond in de wijk. ‘Meer bijzondere omstandigheden waren er op die dag niet.’

Volgens Boumanjal is Van Doorns arrestatie een gevolg van overoplettende beveiligers. ‘Het heeft er alles van dat de DKDB, bevangen door achterdocht en angst, in de kramp is geschoten en prematuur tot de aanhouding is overgegaan.’

Tweets

De politicus, die zelf niet bereikbaar was voor commentaar, werd dinsdagmiddag in een andere zaak door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur vanwege drie antisemitische tweets die hij in 2018 en 2019 de wereld inzond. ‘Moge Allah de zionisten vernietigen’, schreef hij in een van die berichten. De zaak was aangespannen door het CIDI.

Van Doorn kwam al vaker in opspraak. Zo werd hij in het verleden veroordeeld wegens de verkoop van softdrugs aan minderjarigen, verboden wapenbezit, het lekken van ambtelijke stukken en het doen van een valse aangifte.

In 2011 moest Van Doorn vertrekken als raadslid bij de PVV, wegens onrechtmatige betalingen met de pinpas van de partij. Daarna baarde hij opzien door zich te bekeren tot moslim en zich aan te sluiten bij de islamitische Partij van de Eenheid. Sindsdien reist hij regelmatig af naar het Midden-Oosten en Turkije voor ontmoetingen met hoogwaardigheidsbekleders en fungeert hij als woordvoerder van diverse salafistische organisaties in Nederland.

Rechter

Hoe serieus de dreiging van Van Doorn in het geval van Rutte moet worden genomen, valt lastig te zeggen. De politicus staat ook bekend als een aandachtszoeker, provocateur en complotdenker. Op Twitter stelde hij onder meer dat het coronavirus is ontwikkeld in een Israëlisch laboratorium. Zaterdag plaatste hij een foto waarop hij trots poseerde met Virus Waarheid-voorman Willem Engel.

Nadat Van Doorn er in 2018 door PVV-raadslid Willie Dille van was beschuldigd opdracht te hebben gegeven om haar door een groepje moslims te laten verkrachten, zei hij in een interview: ‘Mocht ik slechte intenties hebben en een oproep doen, dan zijn er wel jongens die dat zouden doen.’

Ook plaatste hij in antwoord op een tweet over Dille, die enkele dagen na haar beschuldiging zelfmoord pleegde, een bericht met emoticons van vlammetjes, waarmee hij suggereerde dat de PVV’er naar de hel was gegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden