Politicus Iran haalt uit naar staatsmedia

De Iraanse oppositiekandidaat Mehdi Karoubi heeft felle kritiek geleverd op de Iraanse staatsmedia en op aanhangers van president Mahmoud Ahmadinejad.

Van onze redactie buitenland

In een open brief aan het hoofd van de staatsradio en -televisie haalde hij uit naar de media, die demonstranten de schuld gaven voor het geweld en de chaos van de afgelopen dagen. 'Het aanvallen, mishandelen en vermoorden van onschuldige mensen' was het werk van agenten in burger, niet van betogers, zoals de Iraanse media het publiek willen doen geloven, schreef Karoubi in de brief die hij dinsdag op zijn website plaatste.

'U weet heel goed dat degenen die de regering van Ahmadinejad steunen aanhangers zijn van de fanatieke en Taliban-achtige vorm van islam.' CNN kon de autenticiteit van de brief niet bevestigen, omdat buitenlandse journalisten in Iran moeten werken met strikte beperkingen.

Verkiezingen

Karoubi was een van de drie uitdagers van Ahmadinejad bij de verkiezingen van 12 juni, die uitliepen op een omstreden overwinning van de zittende president. Karoubi staat bekend als een criticus van Ahmadinejad.

Een andere verslagen kandidaat, de conservatieve Mohsen Rezai, maakte een tegenovergestelde beweging. Hij trok een klacht over onregelmatigheden bij de verkiezingen in. In een brief aan de machtige Raad van de Hoeders schreef hij dat hij zijn beschuldigingen intrekt, gegeven de 'kritieke' en 'cruciale' omstandigheden waarin het land verkeert. Volgens hem is het beheersen van de situatie belangrijker dan de verkiezingsuitslag. Rezai is een politicus die ideologisch dicht bij Ahmadinejad staat.

De officiële einduitslag van de presidentsverkiezingen wordt over vier dagen bekendgemaakt. Op verzoek van de Raad van Hoeders wordt extra tijd uitgetrokken voor het onderzoeken van de zeshonderd klachten van de verslagen kandidaten. Annulering van de verkiezingsuitslag wordt echter uitgesloten door de raad. Dit orgaan had eerder al vastgesteld dat er geen aanwijzingen zijn voor ernstige onregelmatigheden.

Klachten

Oppositiekandidaat Mir Hossein Mousavi plaatste dinsdag drie pagina's met klachten over de verkiezingen. Zijn waarnemers werden niet toegelaten tot stembureaus en hij twijfelt eraan of de stembussen leeg waren voor het begin van de verkiezingen. Bovendien werden kiescomités gevormd door aanhangers van Ahmadinejad.

De straatprotesten in Teheran lijken inmiddels door de grote aanwezigheid van oproerpolitie en regeringsmilitie te zijn onderdrukt. Demonstraties worden in de kiem gesmoord. 's Nachts is nog wel de kreet 'Allah u Akbar' ('God is groot') te horen, die van de daken wordt geschreeuwd. Deze woorden, waartegen het regime onmogelijk bezwaar kan maken, zijn een leuze van het protest geworden.

Groot-ayatollah Hossein Ali Montazeri, een dissident maar nog steeds een gerespecteerd geestelijke in Iran, riep de bevolking op vanaf woensdag drie dagen van rouw in acht te nemen voor de slachtoffers van de onlusten. 'Het negeren van eisen van het volk is religieus verboden', aldus Montazeri op zijn website.

Volgens cijfers van de Iraanse autoriteiten zijn in Teheran de afgelopen dagen 627 mensen gearresteerd. Sommige staatsmedia hebben de dood van 17 demonstranten gemeld, maar andere staatsorganen hielden het op 27 doden. Een in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie denkt echter dat het dodental veel hoger is.

De Iraanse jutitie gaat een speciaal tribunaal samenstellen om de aangehouden betogers te berechten. Het tribunaal moet onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de ongeregeldheden.

Mehdi Karoubi (Reuters) Beeld
Mehdi Karoubi (Reuters)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden