Politicus Georgië krijgt asiel

Frankrijk heeft politiek asiel verleend aan Irakli Okroeasjvili, de voormalige minister van Defensie van Georgië, die vorige maand in eigen land bij verstek tot elf jaar cel is veroordeeld wegens afpersing en corruptie....

Van onze verslaggeefster Sacha Kester

Het Franse ministerie van Defensie wilde geen toelichting geven op het besluit Okroeasjvili asiel te verlenen, maar riep wel op tot een dialoog tussen de regering en de oppositie voordat er in mei parlementsverkiezingen worden gehouden.

Georgië wordt geleid door president Michail Saakasjvili, die na de Rozenrevolutie in 2002 aan de macht is gekomen. In de afgelopen zes jaar is het land hervormd tot een groeiende economie en Saakasjvili heeft de ambitie om Georgië toe te laten treden tot de Europese Unie en de NAVO. Zijn populariteit is het laatste jaar echter sterk gedaald. Hij zou te autoritair regeren en niet in staat zijn gebleken armoede uit te bannen.

Vorig jaar, toen de bevolking de straat op ging om tegen zijn regime te demonstreren, riep Saakasjvili de staat van beleg uit. Het land dreigde af te glijden naar de chaos, verklaarde de president, en de oppositie zou betaald zijn en gestuurd worden door Rusland om de onrust op te poken.

Okroeasjvili zou een van de grootste boosdoeners zijn. Deze vroegere bondgenoot van Saakasjvili werd in 2006 ontslagen als minister van Defensie en enkele maanden later maakte hij bekend dat hij zijn eigen partij had opgericht. Okroeasjvili verklaarde tegelijkertijd dat Saakasjvili niet alleen corrupt was, maar hem ook ooit opdracht had gegeven om een tegenstander te vermoorden.

Twee dagen na deze verklaring werd Okroeasjvili gearresteerd. De oud-minister trok zijn verklaring in, werd op borgtocht vrijgelaten en vertrok naar Duitsland, waar hij op de luchthaven direct zei wel degelijk achter zijn eerdere beschuldigingen te staan. Daarna reisde Okroeasjvili door naar Frankrijk, waar hij asiel aanvroeg.

Georgië heeft Frankrijk om uitlevering van de ex-minister gevraagd, een zaak die op 11 juni zou voorkomen. Volgens zijn advocaten is dat nu echter niet meer nodig. ‘Er is nu erkend dat Okroeasjvili een politieke vluchteling is’, zegt zijn raadsvrouw Christine Martineau tegen het persbureau AP. ‘Daarmee wordt dus onderkend dat zijn angst om terug te keren naar Georgië verband houdt met zijn politieke activiteiten.’

In Nederland loopt er een uitleveringsverzoek van Georgië tegen de rechterhand van Okroeasjvili, Iason Chikhladze, die hier asiel heeft aangevraagd. ‘Maar de kans dat hij wordt uitgeleverd, is nu een stuk kleiner’, zegt zijn advocaat Mark Wijngaarden verheugd. ‘Als Okroeasjvili binnen de Europese Unie politiek asiel krijgt, moet zijn rechterhand dat ook krijgen.

‘Formeel zal de IND zich niet laten leiden door een beslissing die in Frankrijk is genomen, maar ze worden om dezelfde reden vervolgd, en zijn lid van dezelfde politieke partij. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet voor niets geadviseerd om af te wachten wat er in Parijs met Okroeasjvili gaat gebeuren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden