Politicus geniet evenveel vertrouwen als een autoverkoper: vrijwel nul

Er is werk aan de winkel voor de campagnekaravaan. Terwijl de politici door het land trekken om zoveel mogelijk mensen over te halen voor de stembus, verkeert het vertrouwen in politici op een dieptepunt. Liefst 85 procent van de Nederlanders zegt weinig of geen vertrouwen te hebben in politici. De volksvertegenwoordigers scoren daarmee het laagst van alle beroepsgroepen.

Beeld Thinkstock

Dit blijkt het jaarlijkse onderzoek dat mediabedrijf en tijdschrift Reader's Digest deed in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam naar de rol van vertrouwen in het dagelijks leven en het vertrouwen dat mensen hebben in de politiek. Uit een representatieve steekproef onder 700 Nederlanders komen de politici slecht naar voren.

Daarin staan zij niet alleen. Het onderzoek wordt ook in de rest van Europa uitgevoerd en 'overal bungelen politici onderaan', zegt onderzoeksleider Paul van der Meer. Zij krijgen daar gezelschap van de autoverkopers. Bovendien daalt het vertrouwen jaarlijks steeds verder, zo blijkt uit de jaarlijkse onderzoeken.

Welzijn
Op de vraag of de Tweede Kamer begaan is met hun welzijn antwoordt meer dan de helft van de Nederlanders van niet en iets minder dan de helft van de respondenten vindt de Tweede Kamer in het geheel niet te vertrouwen. Als rapportcijfer scoort de Kamer niet meer dan een 5,2.
Hoewel hun aantal daalt in de peilingen, hebben de CDA-aanhangers van alle kiezers wel het meeste vertrouwen in de politiek. Aan de andere kant van het spectrum staan de PVV-kiezers, nog afgezien van de niet-stemmers.

In het tijdschrift staat ook een kleine opsteker voor SP-leider Emile Roemer. Als Nederlanders mogen kiezen uit een lijst van 16 bekende Nederlanders met zangers, acteurs, leden van het Koninklijk Huis en politici, is hij na koningin Beatrix en zanger Frans Bauer de betrouwbaarste Nederlander. Moet hij concurreren met alle lijsttrekkers, dan wordt hij voorbij gestreefd door D66-leider Alexander Pechtold. Geert Wilders voert de lijst aan van minst betrouwbare Nederlanders.


Top-5 minst betrouwbaar
1 Geert Wilders
2 Mark Rutte
3 Diederik Samsom
4 Paul de Leeuw
5 Albert Verlinde

Top-5 meest betrouwbaar
1 Koningin Beatrix
2 Frans Bauer
3 Emile Roemer
4 Erica Terpstra
5 Mark Rutte

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden