Politicus ‘belazerde’ beleggers

De onlangs beëdigde CDA-Europarlementariër Joop Post heeft geld van beleggers dat bestemd was voor een kuuroord in Zuid-Spanje, gebruikt om te investeren in projecten met een cruiseschip en met breedbeeldtelevisie....

Van onze verslaggever John Schoorl

Dit blijkt uit verslagen van de curator van de in 2005 failliet verklaarde onderneming van de politicus, Holland SeaView Investments (HSI). Met dit bedrijf zou Post een kuuroord met een warmwaterbron in Zuid-Spanje opzetten, maar het miljoenenproject mislukte.

Via de internationale onderneming TMF had Post negen beleggers bereid gevonden een bedrag van bijna 1 miljoen euro in te leggen. In 2002 werd echter duidelijk dat het project op een fiasco uitliep. Via zijn twee Spaanse vennootschappen had Post een aanbetaling gedaan van 1 miljoen euro op de grond, en een optie genomen op de ‘antieke Romeinse warmwaterbron’ voor negentigduizend euro.

Maar door ‘gebeurtenissen op 11 september 2001’ en ‘het daardoor ernstig verslechterde investeringsklimaat’ zou het project niet verder van de grond zijn gekomen. Nadien bleek dat HSI ook ‘activiteiten ontwikkelde op het gebied van investeringen in een cruiseschip en breedbeeldtelevisie’, aldus het verslag van curator Ton Tekstra.

De beleggers in het kuuroordproject eisen hun inleg terug. Zij procederen, bijgestaan door advocaat Hans de Savornin Lohman, al geruime tijd tegen TMF, het bedrijf dat de politicus van ‘administratieve adviezen’ voorzag en voor de beleggers bemiddelde. De zaak ligt bij de Hoge Raad.

De beleggers procederen niet tegen Post, omdat zij vermoeden dat bij de politicus geen geld te halen is. HSI moet honderdduizend euro betalen aan de Rabobank, de fiscus en een kantoorverhuurbedrijf.

Het CDA heeft Post om verduidelijking gevraagd, aldus een woordvoerder van de partij. Post was maandag niet bereikbaar voor commentaar. Hij zei eerder dat de beleggers ‘slechts hun gram wilden halen over het verlies van hun investering door mij te betichten van oplichting’. Post verloor met het project naar eigen zeggen 300 duizend euro. Belegger Aad Hougée zegt dat Post ‘oneigenlijk gebruik maakte van ons geld’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden