Politici, waar blijft masterplan voor mbo?

Natuurlijk schiet ik in de lach als ik op meegesmokkelde briefjes van mijn dochter lees dat medeleerlingen bij het opnemen van bestellingen 'shiadarans' en 'cappacina' schrijven, waar jus d'orange en cappuccino worden bedoeld.


Die medeleerlingen zitten op het mbo en zijn 17, 18 of 19 jaar en gaan straks werken in de horeca. Dat hun Duits niet best is of dat ze nooit boeken lezen, soit. Maar we hebben het hier over alledaagse vaktaal die deze managers-in-de-dop niet beheersen. Studenten kun je ze niet noemen. Verwaarloosd middenkader van de toekomst is beter op zijn plaats.


En geen haan die ernaar kraait. Oké, een enkele ouder of docent roert zich (Opinie & Debat, 15 maart), maar het hogere kader dat kranten leest en in kranten schrijft, discussieert liever over de plannen van staatssecretaris Dekker om bollebozen op school voortaan beter te begeleiden (de Volkskrant, 11 en 14 maart) en de mogelijkheid te bieden de middelbare school cum laude af te sluiten. Want zonder stevig gekoesterd toptalent komt die kennissamenleving er natuurlijk nooit.


Logisch ook dat pabo's ondermaatse mbo'ers moeten kunnen weigeren: wie wil er taal- en rekenkneuzen voor de klas hebben staan van zijn of haar kind? (Ten eerste, 15 maart)


Toch blijft het raar dat politici zich niet roeren over hoe erg het is dat veel mbo'ers zo beroerd presteren. Waar is de politicus die zegt: en nu een masterplan mbo. Want het middenkader is het hart van de samenleving. Dus belangrijk. Dus pikken we het niet langer dat mbo-docenten als manus-jes van alles lesgeven in van alles en nog zo wat. We pakken de bureaucratie aan, de uitwassen van het competentie-onderwijs en we verkleinen de scholen, omdat we het mbo serieus gaan nemen.


Onderwijspartijen PvdA en D66 doen dat in theorie ook, maar met roepen dat 'volle roosters' (PvdA) bij degelijk onderwijs horen, zijn de lesdagen in het echt nog niet gevuld. En dat beroepsgroepen hun 'excellente vakmensen' straks 'meester' mogen noemen (D66) klinkt even dapper als de cum-laudemaatregel. Maar het is nog een lange weg, van shiadarans naar een superieure latte macchiato.


Vaak denk ik, draai het 'es om: stuur vmbo-kinderen naar een gymnasium, en hemel, wat zullen ze opbloeien van de aandacht, de structuur, de zorg en de kennis en kwaliteit die daar vaak voorhanden is.


En stuur de slimme pikkies meteen naar het mbo, dan kunnen ze al hun intelligentie en creativiteit botvieren op het componeren van hun eigen lesmateriaal, de organisatie van hun onderwijs en het naar eigen interesse invullen van vrije vakken en vage studie-uren. Zo kweek je toptalent.


Nogmaals, als de politiek het toekomstig middenkader niet serieus neemt, kun je niet verwachten dat het die jonge restaurantmanager ene bal kan schelen hoe je jus d'orange schrijft.


Dus doe iets.


Mirjam Schöttelndreier is redacteur van de Volkskrant en moeder van een mbo-leerling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden