Politici spelen Sorosje

POLITICI snappen weinig van de financiële markten. Zij hebben ook geen kaas gegeten van de ontwikkelingen in de nieuwe multimedia....

FERRY HAAN

Daarom bedacht de Europese Commissie dat een computerspelletje de manier is om politici financieel bij te spijkeren.

Knoeiend aan een computerspelletje in hun Brusselse werkcel leren ze vanzelf bij over de beursontwikkelingen.

Het spel kwam er en nu spelen Brusselse ambtenaren en politici dat zij net zo'n grote speculant zijn als George Soros. Deze Amerikaans-Hongaarse miljardair speculeerde in 1992 het Britse pond uit het Europees Monetair stelsel. Toen de Bank of England, het pond moest laten vallen, verdiende Soros 2 miljard gulden in één dag.

Een belangrijk verschil met de werkelijkheid is dat in het computerspelletje ambtenaren, politici en andere leken, het juist opnemen tegen typen als Soros. Een digitale baas dwingt de speler om juist de verdediging van de euromunten op zich te nemen. Het doel van het spel is om zo rijk mogelijk te worden, maar ook om politiek correcte opdrachten van de baas uit te voeren.

Met een grote subsidie van de Europese Commissie konden de makers van het spelletje natuurlijk niet politici aanzetten tot het opblazen van de Economische en Monetaire Unie.

Europa steunt de ontwikkeling van het spel vanwege de altijd aanwezige wens om Europese industrieën te stimuleren.

De commissie wil de aanval openen op de Amerikaanse hegemonie. Europa, vooral Frankrijk, irriteert zich aan de Amerikaanse overheersing van gewone media als film, televisie, tijdschrijften en kranten.

Hollywood domineert de Franse filmindustrie. Frankrijk past allerlei trucs toe om de eigen industrie te steunen. Het verplicht bijvoorbeeld de Franse televisie om een bepaald hoog percentage Franse producties uit te zenden. Internationaal is er veel kritiek op dit soort steunmaatregelen. Vooral Amerika wil dat Frankrijk hiermee stop in het kader van de handelsliberalisering. Maar Frankrijk stopt niet en kwam zelfs niet opdagen tijdens handelsonderhandelingen over dit onderwerp in de eigen hoofdstad.

In de nieuwe multimedia zijn de verhoudingen tussen Europa en Amerika precies hetzelfde. Machtige Amerikaanse reuzen produceren het ene na het andere spelletje met Lara Croft, de computertegenhanger van Pamela Anderson. In het hart van computernerds heeft zij een vast plekje gevonden. Spelletjes als Doom en Quake houden wereldwijd mensen van hun werk.

Daarom vond Brussel het de hoogste tijd dat de Europese producenten van multimedia een duwtje in de rug kregen.

Niet toevallig kreeg het Franse bedrijfje Monte Cristo de opdracht voor de ontwikkeling van het beursspel. Één van de oprichters van het Franse bedrijfje werkte als beurshandelaar in de Londense City en kon zijn kennis toepassen.

In 1996 leverde Monte Christo de eerste versie. Sinds deze versie heeft het bedrijfje veel aan het spel veranderd. In de nieuwe Wall Street Trader plagen vijfhonderd nieuwsgebeurtenissen de spelende belegger. De Azië-crisis start; de golfoorlog breekt opnieuw uit; in China gebeuren de vreselijkste dingen. Uiteindelijk komen zelfs de euromunten onder druk te staan, vlak voor het begin van de EMU.

De spelende belegger moet munt slaan uit deze gebeurtenissen, mits hij ook de EMU redt.

In de volgende versie verwerkt Monte Christo ook het sexschandaal van president Clinton met Monica Lewinsky. Ook het huidige proces van de Amerikaanse overheid tegen Bill Gates van Microsoft komt erin.

De winnaar van het spel krijgt overigens niets. Jean Minard van Monte Christo denkt dat de spelende belegger leert om zijn beurskennis in het echt toe te passen.'

Succesgaranties voor spelende beleggers zijn er niet. Minard vergelijkt het spel met een vluchtsimulator voor een Boeing. 'Als je goed bent in de simulator, geeft dat nog geen garanties over je vliegcapaciteiten in het echt.'

Deze waarschuwing moeten ook de Brusselse politici in hun oren knopen. Als zij op hun computer Soros verslaan geeft dat dus geen garanties 'voor het echie'.

We wachten af, het is nog maar tien weken tot de EMU.

Ferry Haan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden