Politici scoren matig in 'vertrouwenspoll'

Nederlanders hebben weinig vertrouwen in autoverkopers, financieel adviseurs en politici. Veel vertrouwen genieten verplegend personeel, piloten en apothekers. Dat blijkt uit onderzoek van het tijdschrift Reader's Digest....

ANP

Opmerkelijk is dat van de ondervraagde Nederlanders ruim eenderde (37 procent) zegt politici te vertrouwen. Dat wijkt sterk af van andere Europeanen, van wie gemiddeld slechts 14 procent zegt vertrouwen te hebben in politici. In veel landen worden ministers en andere volksvertegenwoordigers juist als minst betrouwbaarbare beroepsgroep beschouwd.

Nederlanders hebben bovengemiddeld meer vertrouwen in de overheid. De regering wordt door 62 procent betrouwbaar genoemd, bijna tweemaal zoveel als in andere Europese landen.

Van alle instellingen genieten de media het meeste gezag. Zowel televisie als radio krijgen het vertrouwen van 81 procent van de ondervraagden, de dagbladen volgen met 80 procent. Ook hiermee scoort de Nederlander hoger dan het Europees gemiddelde, dat uitkomt op 60 procent vertrouwen in televisie, radio en de gedrukte media.

Het vertrouwen in het openbaar vervoer is in Nederland even laag als in Engeland en Spanje. Bijna één op de vier Nederlanders zegt te kunnen rekenen op een tijdige komst van bussen, treinen, trams en metro's. Andere Europeanen zijn gemiddeld tweemaal zo positief over het openbaar vervoer in hun land.

Op de vraag hoe Nederlanders zichzelf zien, noemen velen zich sociaal (78 procent), tevreden (67 procent) en optimistisch (62 procent). Slechts 4 procent noemt zichzelf pessimistisch, drie keer lager dan het Europese gemiddelde.

Reader's Digest vroeg 31 duizend consumenten in achttien landen naar hun vertrouwen in beroepen, instellingen en regeringen. In Nederland werden 1604 lezers van het blad ondervraagd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden