Politici scharen zich vrijwel eensgezind achter kabinet in zaak-Turkije

Daags voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn vrijwel alle politieke partijen het over één ding eens. Zij scharen zich achter het kabinet in het conflict met Turkije.

Premier Mark Rutte zaterdagmiddag in Breda tijdens een VVD-campagnebijeenkomst op de Grote Markt. Beeld anp
Premier Mark Rutte zaterdagmiddag in Breda tijdens een VVD-campagnebijeenkomst op de Grote Markt.Beeld anp

Dat is ontstaan doordat de Turkse regering in ons land campagne wil voeren voor het Turkse referendum over hun grondwet, dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan meer macht geeft. Het Nederlandse kabinet blokkeert die campagne met een beroep op de mogelijke verstoring van de openbare orde; zaterdagochtend besloot het de landingsrechten voor de vlucht van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu naar Rotterdam in te trekken. Turkije verwijt Nederland nu nazistische praktijken, heeft de Nederlandse vertegenwoordiging op het matje geroepern en dreigt met sancties.

Premier Mark Rutte vindt de opmerkingen van Erdogan dat Nederlanders 'nazi-overblijfselen en fascisten' zijn 'bizar en zeer ongepast'. Hij zei dat zaterdagmiddag in Breda tijdens een VVD-campagnebijeenkomst op de Grote Markt. Eerder had vicepremier Lodewijk Asscher laten weten dat Nederland zich niet laat chanteren door Turkije. 'We waren in gesprek met de Turken om te proberen het enigszins in goede banen te leiden', zei Asscher in het NPO Radio 2-programma Spijkers met Koppen. 'Maar terwijl we in gesprek waren, werden er allerlei dreigementen geuit, door diezelfde minister. Op zo'n moment kun je je niet als land laten chanteren.' Rutte en ook minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken schaarden zich achter deze opmerkingen van Asscher.

PVV-leider Geert Wilders toont zich tevreden met het Nederlandse besluit. In een tweet zegt hij dat dat te danken is aan de PVV en aan zijn demonstratie bij de Turkse ambassade, woensdag. Daar waren een twintigtal demonstraten en een veelvoud aan journalisten aanwezig. 'Mooi. Zonder de PVV was dit besluit nooit genomen! Rutte heeft alleen ballen als de PVV dat eist en de verkiezingen voor de deur staan', aldus de PVV-leider die vandaag in Limburg is om te flyeren. Volgens Wilders moet Nederland zijn ambassadeur uit Turkije nu terugroepen, en de Turkse ambassadeur uitwijzen.

GroenLinks-leider Jesse Klaver trok van leer in het radioprogramma Kamerbreed. 'Tamelijk onbeschoft hoe de Turken met Nederland omgaan. Het is normaal dat je je niet opdringt aan een andere staat. Het is goed dat het kabinet deze stap heeft gezet.' Hij kreeg bijval van de andere gasten in het radiopogramma, CDA-voorman Sybrand Buma en SP-leider Emile Roemer. 'Turkije probeert hier de duimschroeven aan te draaien', aldus Buma. En Roemer vulde aan: 'Er is hier echt een grens overschreden. Rutte doet het in dezen goed.'

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: 'Nederland moet pal staan voor vrijheid en voor de rechtsstaat. Het is daarom goed dat het kabinet alles doet om Turkse politici tegen te houden die naar Nederland willen komen met een agenda om de Turkse rechtsstaat af te breken en vrijheden van burgers, journalisten en artiesten in te perken. Het maakt eens te meer duidelijk dat Turkije, waar ook godsdienstvrijheid onder druk staat, niet bij de Europese Unie hoort. Maar ook dat er extra wetgeving nodig is die het makkelijker maakt om ongenode gasten met een agenda van onvrijheid tegen te kunnen houden.'

De Piratenpartij die met lijst 20 meedoet aan de verkiezingen, keert zich echter tegen de opstelling van het kabinet. 'Nederlandse regering zet met landingsverbod aan tot polarisatie', meldt de partij op Facebook, 'Deze censuur is een blinddoek voor het Nederlandse geweten, want juist met deze beslissing, als tegenreactie op de dreigende uitspraken van minister Çavu¿o¿lu, zet de Nederlandse regering nog verder aan tot polarisatie.' De partij pleit voor 'een confronterend gesprek op Nederlandse bodem'.

Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, twee ex-PvdA-Kamerleden met Turkse achtergrond die als partij Denk aan de verkiezingen meedoen, hebben nog geen mening geventileerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden