Politici passen campagne aan: Clinton is weer in

Een maand geleden liep gouverneur Glendening van Maryland, nota bene een Democraat, nog met een grote boog om president Clinton heen....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

WASHINGTON

Als we de gouverneur mogen geloven heeft Clinton boete gedaan en is het tijd voor vergiffenis, maar naast de ruime ziel van Glendening speelt waarschijnlijk ook zijn politieke instinct mee. Uit de opiniepeilingen blijkt dat het tij aan het keren is. De Democraten vreesden dat de Congres- en gouverneursverkiezingen op een slachtpartij zouden uitlopen voor hun kandidaten, maar alle opiniepeilingen duiden erop dat dat wel zal meevallen.

De waardering voor Clinton is weer flink omhooggegaan; opmerkelijk is dat volgens een peiling in de Washington Post zelfs 39 procent van de Republikeinse kiezers vindt dat de president het goed doet.

Het lijkt erop dat de Republikeinen zich in hun vingers hebben gesneden met hun jacht op Clinton. Ruim 60 procent van de Amerikanen is ontevreden over hoe de Republikeinen de Lewinsky-affaire hebben proberen uit te buiten.

Kennelijk is het publiek het eens met het verwijt van de Democraten dat het gevecht om het impeachment-onderzoek tegen Clinton het door de Republikeinen beheerste Congres heeft afgehouden van de zaken waar het werkelijk om gaat. De meerderheid van de Amerikanen vindt dat dit Congres minder heeft gepresteerd dan de voorgaande.

De Republikeinse leiders waren er aanvankelijk van overtuigd dat het Lewinsky-schandaal hun partij een in de kaart zou spelen. Het leek een uitgelezen thema om de conservatieve kiezers naar de stembus te krijgen.

Binnenskamers werd al gespeculeerd over een monsterzege. Volgens sommigen zouden de Republikeinen hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden met 25 tot 30 zetels uitbreiden.

De Democraten voorzagen dat hun kandidaten door hun Republikeinse rivalen belachelijk zouden worden gemaakt met tv-spotjes waarin Clinton het verschil tussen 'is' en 'was' uitlegt en aantoont dat orale seks geen seks is.

Maar nu blijkt dat het publiek genoeg heeft van de affaire hebben de Republikeinen hun geheime wapen zorgvuldig opgeborgen. De campagne gaat weer over onderwerpen als het onderwijs, belastingen en de medische voorzieningen.

In hun ijver Clinton vast te binden op de beklaagdenbank lijken de Republikeinse leiders de fout te hebben gemaakt dat ze de onderhandelingen over de begroting hebben verwaarloosd.

Daardoor dreigde er een herhaling van de confrontatie van drie jaar geleden, toen de overheid twee keer 'dicht' ging wegens geldgebrek. Om te voorkomen dat zij net als vorige keer de schuld zouden krijgen voor een nieuwe 'shutdown' waren de Republikeinen wel gedwongen flinke concessies te doen aan het Witte Huis.

Zo hebben zij hun verzet tegen extra fondsen voor het IMF laten varen en ook een aantal andere stokpaardjes van de conservatieve vleugel voorlopig op stal gezet. Bij wijze van troost kregen de conservatieven te horen dat het een kwestie van geduld was: na de verkiezingen zouden de Republikeinen nog meer zetels hebben en hun wensen dus alsnog kunnen uitvoeren.

Republikeinse campagne-adviseurs vrezen nu dat de animo van de conservatieven om naar de stembus te gaan, zal afnemen na de concessies aan het Witte Huis.

'Dankzij de Republikeinen is het nu veel makkelijker een Democratische kandidaat te zijn dan een maand geleden', constateert de Democratische campagne-adviseur Geoff Garin opgelucht.

Ironisch genoeg zijn het nu juist de Democraten die het gevreesde geheime wapen van de Republikeinen hanteren. De meeste Democratische kandidaten zijn blij dat Monica-gate nauwelijks meer ter sprake komt in de campagne, maar sommige hameren er met opzet op om hun Republikeinse tegenstanders in verlegenheid te brengen.

Zo heeft de Democraat Jay Inslee uit Seattle een televisiespotje laten maken om zijn Republikeinse rivaal White aan de schandpaal te nagelen: 'Rick White's stem voor een impeachment-onderzoek betekent dat het land nog maanden en maanden door de modder gesleept wordt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden