Politici moeten bewijzen dat ze geen zakkenvullers zijn

De ingezonden brieven van woensdag 27 januari.

Vertrokken Kamerlid Wassila Hachchi.Beeld anp

Brief van de dag: Waarom weer die clichés over Appel?

Behoort het tot de taak van een museum om clichés nieuw leven in te blazen? En zo niet, mag een museum dat dan toch doen om publiciteit te genereren? Deze vragen komen bij ons op door de publiciteit die het Gemeentemuseum inzet rond de tentoonstelling Karel Appel. In alle toonaarden probeert deze campagne het grote publiek ervan te overtuigen dat die tentoonstelling gaat aantonen dat Karel Appel echt geen kliederaar is. Of, zoals het Gemeentemuseum het formuleert, 'rotzooide Karel Appel nu wel of niet wat an?' En wij maar denken dat die vraag al, decennia geleden, definitief en letterlijk was beantwoord.

Nota bene ook door de directeur van het Haags Gemeentemuseum, Rudi Fuchs, in 1990: 'In vroeger jaren, en hier en daar misschien nu nog wel, werd Karel Appel vooral afgeschilderd als de wilde bohemien. Dat was ook de stemming van de beroemde film van Jan Vrijman uit 1961. Toch is dat beeld van de bohemien niet erg juist het is een hardnekkige mythe. In vele opzichten is Karel Appel een klassieke schilder.' Het lijkt erop dat het Gemeentemuseum Den Haag de geschiedenis van de kunstkritiek niet kent of negeert. Zou Hegel gelijk hebben? Kan de mens niet leren van de geschiedenis omdat de 'ongebreidelde vrijheid van het heden' sterker is dan de rede?

Rob van Dolron en Wim Barends, Rotterdam, Den Haag

Werk van Karel Appel in het Gemeentemuseum Den Haag.Beeld anp

Wassila Hachchi

Soms begrijp ik het niet meer. Iemand neemt ontslag omdat hij of zij elders aan de slag wil. Dat begrijp ik. Dat hij/zij dat doet zonder een fatsoenlijke opzegperiode in acht te nemen, is onbeschoft. Dat die persoon vervolgens een kwart miljoen aan wachtgeld krijgt, zoals Wassila Hachchi, begrijp ik echt niet.

Wordt het niet eens tijd dat de Tweede Kamerleden bewijzen ten onrechte voor zakkenvullers te worden uitgemaakt door de wachtgeldregeling te herzien? Wie op staande voet zijn werkgever en collega's laat barsten, verspeelt zijn rechten. Zo werkt dat toch ook in de maatschappij die de Kamerleden vertegenwoordigen?

Gerda Voorbergen-Vink, Vlist

Prachtige mensen

Gisteren op weg naar Limburg, mijn thuis, heb ik prachtige mensen meegemaakt in de trein. In Assen stapt een gezin uit Syrië in en komt naast me zitten. Op het moment dat ik iets uit mijn tas wil pakken, zit mijn tas vast. Het jongetje tegenover me helpt meteen, door met al zijn kracht aan de tas te trekken. Ik geef hem daarop een kauwgum. Ik heb nog nooit iemand zo zien stralen.

Toen ze met een lach en handgebaren vroegen waar ze moesten overstappen naar Winterswijk, heb ik ze wat geld gegeven. Ze waren zo dankbaar. Ik kreeg tientallen thank you's, een snoepje en twee zoenen van de moeder terug.

Wie nu nog, na dit gelezen te hebben, alle asielzoekers over een kam scheert en als slecht typeert, heeft zelf bar weinig inlevingsvermogen.

Judith van Kessel, Heerlen

PvdA

PvdA: Staak export gas uit Groningen.

Ach wat lief! De PvdA doet een nieuwe poging Groningse stemmen terug te winnen!

Marieke van Beukering, Groningen

Onderwijs2032

In de krant van zaterdag 23 januari werd het plan Onderwijs2032 gepresenteerd, zoals dat is aangeboden aan het kabinet. Onderaan het artikel staat dat het advies getoetst is door verschillende leraren en docenten. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat dit advies op een breed draagvlak en unanieme steun vanuit het werkveld kan rekenen.

Inderdaad hebben wij als leraren samen met collega's van andere hogescholen en universiteiten met Paul Schnabel om de tafel gezeten om te praten over welke kennis en vaardigheden de leerkracht van de toekomst nodig heeft. De kritische geluiden die wij hebben laten horen, zijn echter niet in het advies verwerkt.

Een groot deel van de plannen richt zich op de vakinhoud en is voor ons als pabo en voor veel basisscholen niets nieuws, zoals vakoverstijgend werken en digitale vaardigheden.

Wij hopen dat de juffen en meesters in 2032 niet alleen 'nieuwe' lessen geven, maar dat ze midden in de maatschappij staan, ruimte bieden aan de creatieve denkkracht van kinderen, de ramen openzetten en datgene wat buiten gebeurt betekenisvol maken voor kinderen in de basisschool van morgen.

Taal- en rekenvaardigheden en parate kennis zullen echter nooit overbodig of overgewaardeerd zijn!

Maarten Stuifbergen, studiebegeleider Pabo Hogeschool Leiden
Marieke Deinum, docent taalonderwijs Pabo Hogeschool Leiden

Onderwijs2032 (2)

Wat jammer dat Sander Dekker zo'n belachelijk voorbeeld geeft over het huidige curriculum. Op geen enkele school moeten de provincies en hoofdsteden van Canada geleerd worden. Ook het voorbeeld van de tweede vreemde taal is verkeerd gekozen. Die zou kunnen verdwijnen omdat 'zo'n taal na tien jaar volledig is weggezakt' als je je er niet echt in verdiept. Dat geldt voor alle kennis. Wellicht kan meneer Dekker een herkansing krijgen.

Ingrid Schouten, Aerdenhout

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap neemt het eindadvies van Platform Onderwijs2032 in ontvangst.Beeld anp

Griekenland

Griekenland heeft geen landsgrens met een ander Schengenland. Vluchtelingen lopen nu de Schengenzone uit en verderop in Europa lopen ze er weer binnen, er zullen er slechts weinig zijn die het vliegtuig nemen. Zie ook het kaartje op pagina 4 van de Volkskrant van dinsdag. Een kaartje waarvan de Slowaken overigens niet blij zullen worden. Griekenland uit Schengen zetten is dus slechts symbolisch en lost niets op. Het is wel makkelijker en heeft minder gevolgen dan het land uit de euro te zetten. Is het dreigement dus misschien meer een waarschuwing aan Athene eindelijk vaart te maken met de beloofde economische hervormingen?

Chris Stemerdink, Athene

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden