‘Politici kregen slechte adviezen van topmilitairen’

Hezbollah claimt de zege, het Israëlische leger zegt de vijand te hebben ‘verlamd’. ‘Zo gaat het altijd’, zegt de Israëlische veiligheidsexpert prof....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Als inwoner van Haifa haalt de Israëlische veiligheidsexpert prof. GabiBen-Dor opgelucht adem, nu een einde is gekomen aan raketbeschietingen die hier dertien mensenlevens kostten. Als directeur van het Centrum voor Nationale Veiligheidsstudies, verbonden aan de plaatselijke universiteit, denkt hij al na over de toekomst. ‘We moeten ons beter voorbereiden op de volgende oorlog. Als we dat niet doen, komt die er zeker’.

Niet alleen Hebzollah eist de overwinning op, ook Israëlische commentatoren spreken over een vernedering van het leger.

Ben-Dor: ‘Het is heel Israëlisch om hysterisch te reageren, om te denken in uitersten. Toegegeven, Hezbollah heeft de strijd overleefd, inclusief sjeik Nasrallah. Na 33 dagen oorlog kon hij op één dag nog 250 raketten op Israël afvuren, waaruit blijkt dat zijn militaire capaciteit niet is vernietigd. Nasrallah is populair geworden in de hele islamitische wereld’.

‘Daar staat tegenover dat Israël 60 procent van Nasrallah’s beste strijders heeft gedood, dat tweederde van de lanceerinrichtingen voor raketten voor de langere afstand is vernietigd.

‘In Libanon heeft Nasrallah veel afkeer gewekt met zijn geweld, en hij is openlijke bekritiseerd door Arabische regimes. De VN-Veiligheidsraad heeft de schuld voor de oorlog geheel bij Hezbollah gelegd. Als VN-resolutie 1701 wordt uitgevoerd, verdwijnt Hezbollah uit het zuiden van Libanon’.

Hoe realistisch is dat? Hezbollah wil niets weten van ontwapening.

‘De internationale gemeenschap heeft verplichtingen op zich genomen. De eerdere resolutie 1559 (die opriep tot ontwapening van Hezbollah, red.) is een stuk papier gebleven. Een internationale troepenmacht moet er nu, samen met het Libanese leger, werk van maken’.

Heeft Israël Hezbollah onderschat?

‘Onze inlichtingen-en veiligheidsdiensten hebben het niet goed gedaan. Het leger en de politiek namen de dreiging onvoldoende serieus. Israël heeft al lang geen echte oorlog meer gevoerd. Hamas in de Palestijnse gebieden is niet vergelijkbaar met de door Iran getrainde en bewapende strijders van Hezbollah. De waarheid is dat Israël deze oorlog niet heeft gewonnen.’

Wat was de grootste ‘onvolkomenheid’ in de oorlog, zoals premier Olmert het noemt?

‘De besluitvorming deugde fundamenteel niet. Wij leren onze studenten (onder wie veel legerofficieren, red.) dat je drie, vier of vijf keer moet nadenken voordat je ten strijde trekt. Deze oorlog is haastig, instinctief begonnen. Moreel gerechtvaardigd, maar slecht doordacht. Politici kregen slechte adviezen van topmilitairen.

‘Als een oorlog eenmaal begonnen is, is er geen ruimte voor aarzelingen. Die waren er in overvloed. Eerst vertrouwde de regering op de luchtmacht, toen werden grondtroepen ingezet op kleine schaal, daarna werd een grootscheepse operatie opgeschort voor diplomatiek overleg. Dat is een vreselijke manier om met een oorlog om te gaan.’

Welke lessen heeft Israël geleerd?

‘De regering moet de publieke opinie ervan doordringen dat meer geld nodig is voor de strijdkrachten. Ten koste van onderwijs, sociale voorzieningen en dergelijke. De afgelopen jaren zijn militaire projecten om financiële redenen afgeblazen, zoals een systeem om korte-afstandsraketten uit te schakelen, en een verbeterde bepantsering van tanks. Daardoor zijn er veel slachtoffers gevallen.

‘Ik denk dat de bevolking een hoger defensiebudget accepteert. De meeste mensen hebben de oorlog gesteund, met een houding van: “We laten ons niet intimideren’’.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden