Lezersbrieven

Politici, kom uit je ivoren toren en luister naar de burger

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 19 januari.

De vijf brug- en sluiswachters die van de Noord-Hollandse Provinciale Staten wilden weten waarom zij 'geoutsourcet' zijn.Beeld Toine Heijmans

Brief van de dag: Is het gek dat burgers zo boos worden?

De provincie Noord Holland heeft zijn brugwachters in het kader van bezuinigingen geoutsourcet. Zij zijn nu in dienst van een beveiligingsbedrijf, met als functie verkeersregelaar.

Zij krijgen hierdoor een kwart minder salaris en veel slechtere arbeidsomstandigheden. Tijdens een vergadering van de Provinciale Staten hebben zij gebruikgemaakt van hun recht om in te spreken, ondanks het feit dat de voorzitter het onderwerp wilde afhameren nadat zij drie minuten aan het woord waren geweest. Door ingrijpen van 50Plus en de SP mochten zij hun betoog afmaken.

De politieke partijen vroegen en vragen zich af hoe het toch komt dat de burger zo boos is en het populisme omarmt. Het outsourcen van de brugwachters is hier een voorbeeld van. Wie kan eenvierde van zijn salaris missen, terwijl het leven toch al zo duur is?

Ik adviseer de politiek dan ook om uit haar ivoren toren te komen en meer oog te hebben voor het leven van de gewone man, zodat die gehoord wordt en niet in de kou staat.

G. Rietveld, Papendrecht

Oor aannaaien

Het hoge woord is eruit. Het gaat om soevereiniteit en migratie. Jarenlang hebben de bewoners van de het Verenigd Koninkrijk geprofiteerd van een grote markt. Nu het allemaal een beetje moeilijker wordt, realiseren ze zich opeens dat ze op een eiland wonen en wensen ze hun soevereiniteit terug en laten ze de problemen over aan de rest van Europa. Een paar eeuwen terug sprak men al van het 'perfide Albion'. Verdomme, ze maken het wéér waar! En wat doen wij? Staan we weer als sulletjes langs de kant?

Moeten we weer zo hoog nodig 'fatsoenlijk' blijven en lijdzaam toekijken hoe ze ons een oor aannaaien? Of maken we ook een gebaar om te laten zien wat wij van dit soort gedrag vinden? Ik stel voor om per 1 januari 2018 te verbieden om met een motorvoertuig waarvan het stuur aan de verkeerde (rechterkant) zit, op dat door die Engelsen 'vervloekte continent' rond te rijden. Dan kunnen ze dat continent te voet betreden, wat op zich een goede les in nederigheid is.

T. v.d. Laan, Helmond

Niet zo mokken

Het lijkt me hoog tijd dat de Europese burgers al die sneue bureaucraten in Brussel nu heel duidelijk maken: 'Je hebt maar één opdracht, er voor te zorgen dat een Brexit tot stand wordt gebracht met de minste schade aan zowel de burgers in het UK als die in de EU.'

Alle lariekoek die verkondigd wordt door lui met gekwetste ego's (Juncker, Timmermans, Verhofstadt et cetera) moet terzijde worden geschoven. En willen ze niet, dan moeten ze tot persona non grata worden verklaard binnen hun geliefde EU, en moet de financiering van deze niet-verkozenen worden gestopt.

Jan Venekamp, Beilen

Slimmer op Marktplaats

Het is heel duidelijk dat Max Pam er flink de smoor in heeft over wat zijn zoon is overkomen bij zijn poging een trui te kopen op Marktplaats, want precies de helft van zijn columm gaat er over.

Als zijn zoon het wat slimmer had aangepakt, had het niet behoeven te gebeuren. Je moet altijd weten waar de verkoper woont. Zeg bijvoorbeeld dat je de trui zelf komt halen. Als dat op bezwaren stuit, weet je genoeg. Betaling kan met PayPal, dan heb je de garantie dat je je geld terugkrijgt. Max sluit zijn columm af met 'blindelings kunt vertrouwen op de goedheid van de medemens'. Hier past het woord goedheid niet, wel eerlijkheid.

Loet Bakkum, Bergen NH

Genderneutrale wc's

Arnon Grunberg weet zeker dat hij zijn plaswerktuig niet boven de pot heeft uitgeschud. Goed zo jongen, well done. Het bracht me op een idee. Laten we toiletten ontwikkelen waar op gezeten móét worden. Dat kan door het plafond zo schuin te maken dat staan boven de pot onmogelijk is (denk vliegtuigtoilet).

Nooit meer hoeft de toiletmeneer druppels op te dweilen, noch hoeven zitters de bril voor gebruik te ontsmetten. Bijkomend voordeel: alle toiletten mogen worden gebruik door m/v/n oftewel man, vrouw, non-binair. Zijn we ook van dat gezeik af.

Wanya F. Kruyer Bloemgarten, Amsterdam

Ik wil geen personeel

Kunnen we nu eindelijk ophouden zelfstandigen te vernoemen naar hun ontbrekende personeel? We hebben het toch ook niet over zelfstandigen zonder auto of zonder kat? Wij zijn zelfstandige professionals - zp'ers - en we willen helemaal geen personeel, auto of kat.

José van Campen, Amsterdam

Boekenverbod

'Wie boeken verbiedt (...) plaatst zichzelf in een rechtsstaat buiten de orde', schrijft de Volkskrant dinsdag in een commentaar over Wilders. Zou het? De Koran verbieden is inderdaad krankzinning, maar zolang we in een land leven waar de verkoop van boeken per wet aan banden wordt gelegd (Mein Kampf), is morele verontwaardiging over Wilders' voorstel uiterst selectief. Boeken verbieden is gewoon praktijk in onze 'rechtsstaat'.

Jeroen Langelaar, Alphen aan den Rijn

Boerka's

Het is niet het boerkaverbod dat 'bijdraagt aan een steeds breder gedragen anti-moslimtendens', zoals Else Vogel en Lieke Wissink beweren. Het is het dragen van een boerka dat dat veroorzaakt!

Sjef van Iersel, Hellevoetsluis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden