Politici bepleiten huisarrest voor groep vandalen

De Kamerleden Rijpstra (VVD) en Atsma (CDA) willen dat voetbalvandalen via een elektronisch huisarrest thuisgehouden kunnen worden als hun favoriete club speelt....

Van onze sportredactie

De politici zijn bovendien van mening dat er veel strengere regels moeten gelden voor de bezoekers bij vriendschappelijke voetbalwedstrijden.

Bijna duizend fans reisden zaterdag met Ajax mee naar Luik, waar Ajax een oefenwedstrijd tegen Standard Luik met 4-0 won. In weerwil van het advies van Ajax bracht Standard de beschikbare toegangskaarten in de vrije verkoop. Dat had tot gevolg dat zich ook tientallen fans met een stadionverbod onder de toeschouwers konden mengen.

Tijdens de wedstrijd ontstonden al vechtpartijen in het stadion. De agressieve aanhang van Ajax sloeg voor de tribunevakken twee Belgische suppoosten in elkaar. Na de wedstrijd werden de schermutselingen voortgezet in de binnenstad. Daarbij vielen negentien gewonden, de politie liet de op hol geslagen aanhang lang ongemoeid uit vrees voor escalatie. Uiteindelijk arresteerde ze vier supporters.

Minister Korthals van Justitie kondigde eerder dit jaar al aan proefprojecten te willen starten tegen voetbalvandalisme. Daartoe behoorde het voorstel om stadionverboden te laten opleggen door de strafrechter in plaats van de civiele rechter.

In dat geval kunnen hooligans de wettelijke verplichting krijgen zich in hun woonplaats te melden bij de politie op het tijdstip dat er door hun favoriete elftal gevoetbald wordt. Nu gebeurt dat alleen op vrijwillige basis en slechts bij hoge uitzondering.

'Aan die meldplicht kan elektronisch huisarrest gekoppeld worden', zegt VVD'er Rijpstra. 'Dat kost wel veel energie, maar je kan er een hoop ellende mee besparen', zo vult de christen-democraat Atsma zijn liberale collega aan.

Volgens de politie van Luik verkeerde het merendeel van de Ajax-fans onder invloed van drank en drugs toen ze cafés en auto's vernielden. Bij de rellen liep een Nederlander een hoofdfractuur op. Hij verblijft nog in het ziekenhuis, maar verkeert buiten levensgevaar. Belgische veiligheidsmensen noemen het een wonder dat er geen doden zijn gevallen.

De ongeregeldheden zijn vastgelegd door videocamera's. De ministeries van Binnenlandse Zaken van Nederland en België krijgen inzicht in de beelden. Ajax betreurt de ongeregeldheden maar wast de handen in onschuld. 'We hebben aangeboden de verkoop centraal te regelen', zegt woordvoerder Erik van Leeuwen van Ajax. 'Dan kun je via de clubcard supporters filteren en weet je ook hoeveel fans het duel gaan bezoeken. Het bestuur van Standard Luik wilde echter zoveel mogelijk supporters de kans geven het duel te bezoeken. Dan zijn wij machteloos. Supporters die ongeorganiseerd reizen vallen niet onder onze verantwoordelijkheid.'

In Mechelen arresteerde de Belgische politie veertien supporters van Vitesse. Zij gingen met supporters van KV Mechelen op de vuist toen bleek dat de oefenwedstrijd tussen beide ploegen was afgelast. Tijdens de rellen raakten tientallen wagens beschadigd. Een Belgische agent sprong op tijd weg toen een auto met Nederlands kenteken op hem inreed.

Na de ontmoeting tussen Borussia Mönchengladbach en FC Twente kon de Duitse politie een confrontatie tussen aanhangers van beide ploegen ternauwernood voorkomen. De agenten werden wel bekogeld met stenen en flessen. Eén agent raakte gewond aan zijn hoofd.

Aanhangers van ADO Den Haag zorgden zondag voor overlast in het Belgische Sint Niklaas. Voor het oefenduel van hun club bij Lokeren vernielden ze een kroeg en gingen ze op de vuist met Belgische supporters. De plaatselijke politie kreeg hulp van de Rijkswacht die enige tijd nodig had om de rust te herstellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden